En de verschillen zijn..

Ik was een paar dagen in Denemarken en als je daar zegt dat je uit Nederland komt dan krijg je de volgende reacties: “jullie willen van de euro af hè?” En dan wordt er wat meewarig bij gekeken. En verder vertellen ze dat de Europese toeristen Denemarken wel duur vinden. En dat is ook zo. In het centrum van Kopenhagen betaal je voor twee koffie met twee appeltaart, de prijs van 18,76 euro. En als je uit eten gaat, dan ben je met zijn tweetjes al snel 75,00 euro kwijt. Als je zoekt dan kan het natuurlijk wel wat goedkoper, maar het is allemaal duurder dan in ons landje. De werkende Deen merkt het niet zo, want alles is in Denemarken meer in balans met elkaar.

Iemand uit Zweden stond verbaasd over die bleke man uit Nederland met zijn witte haren. (“onze Geert”) Dat wij zo trots op hem zijn… En ook van dat Nederland zo tegen schaliegas is. Volgens deze Zweed is schaliegas de toekomst en moeten we dit juist omarmen. En zo hebben alle Europeanen wel een mening over ons landje, maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn, dat weet ik nog niet.

Er is ook een grote overeenkomst met Denemarken. Zo bouwen ze daar tussen de gerenoveerde oude gebouwen ook nieuwe gebouwen. Moderne gebouwen met veel glas. Je moet ervan houden, maar oud en nieuw omarmen elkaar ook in Kopenhagen. Verder zie je daar bijna geen leegstaande winkelpanden of huizen. Bijna geen afval op straat. Ze hebben goede fietspaden en openbaar vervoer. Kunst, cultuur en scholing, als je wilt dan kan het. Er studeren ook Nederlandse studenten aan de universiteit in Kopenhagen. Voor het oog lijkt het alsof de Denen het allemaal toch iets beter voor elkaar hebben dan in ons landje.

Maar als je verder kijkt buiten het centrum dan valt het grote aantal zwervers op. En dan heb je nog de wijk Christiania. Neem het Vondelpark in Amsterdam in de jaren 60 en 70 en je komt in de buurt. Een grote wijk in de stad Kopenhagen, waar de mensen samen met elkaar leven als in de hippie tijd. Je ziet er kunstenaars en houtkorfjes op straat. Overal graffiti. De stad wil van deze wijk af, maar dat is ze tot op de dag van vandaag nog niet gelukt. Prachtig om te zien.

Volgens de Denen is er in hun land ook volop discussie over het al dan niet overgaan op de euro. Van wat ik bewust heb waargenomen, zijn de Denen heel trots op hun eigen vlag en land en hebben ze geen zin in de bak ellende waar Europa nu nog in staat. Ze houden de Deense voeten liever nog even droog. Net als De kleine zeemeermin, die lekker droog op haar rots zit in de haven.

De kleine zeemeermin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

610J

Please type the text above: