Angstige thuiszorg

Vandaag was er een demonstratie van de thuiszorgmedewerkers op het Malieveld in Den Haag. Ik dacht even dat het een mars was voor de SP en de Abvakabo… Veel mensen voor op een vrije zaterdag! Met alle veranderingen in de thuiszorg op komst is iedereen bewust angstig voor zijn baan. Is die angst terecht? Ik heb dit afgelopen week eens onderzocht en kwam tot verrassende dingen.

Zo was daar een man die net de nieuwe rekening had gekregen voor de huishoudelijke thuishulp. Hij moet 100 euro in de maand gaan betalen, voor 12 uur huishoudelijke hulp. Hij kan het met minder huishoudelijke hulp af, maar is angstig. Want hij is oud en stel dat hij weer iets gaat mankeren dan moet hij opnieuw een aanvraag doen. Hij is angstig dat hij dan geen hulp meer krijgt! Dit kom ik tegen bij de meeste, over het algemeen alleenstaande redelijk gezonde ouderen! Angstig geworden voor de veranderingen! Volgens eigen zeggen, kan deze man volstaan met iemand die een keer in de 14 dagen, 3 uurtjes komt voor zijn huishouden. Hij heeft dus nu bewust  6 uur teveel aan huishoudelijke zorg!

De huishoudelijke hulp verdient rond de 9,70 per uur. Hij kan dus beter zijn huishoudelijke hulp, waar hij zeer tevreden over is, particulier inhuren. Hij laat haar een keer in de 14 dagen komen en gaat haar 12 euro per uur geven. Dit gaat hem dan 72,00 euro per maand kosten. Goedkoper en efficiënt! Win-win situatie. Anders denken!

Iedereen die zijn baan gaat verliezen is een werkeloze teveel. Maar het gaat mij te ver dat de huishoudelijke thuiszorg medewerkers niet meer aan de slag zullen komen. Wees bewust creatief en ga jezelf particulier in de markt zetten.

Veel modaal en rijke oudere mensen willen best iets inleveren. Zo vernam ik van de week ook, dat de scootmobiel inclusief verzekering volledig gedekt wordt. Deze mevrouw vertelde dat ze zelf eigenlijk best de verzekering kan betalen voor haar scootmobiel. En ze vindt het ook niet erg als ze de scootmobiel voor twee derde zelf zou moeten betalen. Bewust luisteren!

Luisteren naar de mensen vanuit de praktijk en de zorgvragers en dan kom je tot een goed en nieuw bewust (bezuinigings)pakket voor de (huishoudelijke)thuiszorg.

Samen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kzjjaf

Please type the text above: