Open Huizen Dag, is daar iemand?

Vandaag is het Open Huizen Dag. Vroeg uit de veren en eens kijken wat er aangeboden wordt en wat het verhaal achter de verkoop van het huis is.

Ben en Yvonne hebben hun eengezinswoning te koop staan in een dorpje net onder de rook van Amsterdam. Het eerste gedeelte van de dag zit Ben in de woning en het tweede gedeelte van de dag zit Yvonne in de woning. De reden hiervan is dat Ben en Yvonne al vier maanden uit elkaar zijn en elkaar liever niet zien dan wel. Maar helaas moet er nog wel even een huisje verkocht worden. En het liefst voor de hoofdprijs zodat beiden er een leuk bedragje aan over houden. En drie jaar geleden is de hypotheek nog verhoogd om een uitbouwtje te kunnen bekostigen. Yvonne heeft vlaggetjes buiten opgehangen en er is  koffie en thee met cake. De woning gaat niet voor minder weg dan 299.000 k.k. Ben is onlangs voor zichzelf begonnen als ZZP’er en woont tijdelijk bij zijn broer in huis. Yvonne, administratief medewerkster, woont nog in de woning maar wil verhuizen naar een appartement. Ze hebben beiden berekeningen laten maken voor wat ze als alleenstaande kunnen kopen en vandaar dat de 299.000 k.k. moet worden aangehouden. Want anders blijven ze nog met een restschuld achter. Hun huis staat een half jaar te koop en in het begin zijn er twee kijkers geweest. Ze hebben er nog wel vertrouwen in omdat over het algemeen eengezinswoningen nog wel verkocht worden. Toch gaat de vlag echt uit als de woning verkocht is, aldus Yvonne. Later vernam ik van Ben, dat er vandaag geen kijkers zijn geweest voor hun woning.

Een ander stel heeft een twee onder een kap woning ook in een dorp. Deze woning staat vanaf januari dit jaar te koop. De reden is dat ze een ander droomhuis hebben gekocht in een andere woonplaats. Ze wonen al in hun nieuwe huis vanaf de zomer dit jaar. De prijs is 347.000 k.k.  en ze zijn al 25.000 euro gezakt met de prijs. Als ik later in de middag even bel, dan krijg ik te horen dat er niemand is geweest op de Open Huizen Dag. Enige wanhoop klinkt er aan de andere kant van de lijn. Ze hebben wel een keer een bod gehad van 250.000 k.k. een paar weken geleden. Maar dat is alsof je het huis echt in de uitverkoop doet en dit slaat helmaal nergens op. Voorlopig houden zij nog vol en lukt het financieel allemaal nog, mede doordat zij altijd gewerkt en gespaard hebben!

En dan Marloes, leuk klein appartementje te koop. Zij gaat samenwonen en vandaar de verkoop van dit appartementje 189.000 k.k. en graag snel afrekenen! Ziet er van binnen keurig uit en ook hier krijg ik koffie en koek. Als ik binnen ben komt er een echtpaar kijken en later nog een jongeman alleen. Later verneem ik dat er totaal 5 mensen zijn komen kijken. Toch hoopvol en Marloes gaat met een goed gevoel het weekend in!

Na zo’n dagje ben ik zeker een halve kilo aangekomen van de koek en cake, maar beter dat dan een onverkoopbaar huis. Wat een verhalen overal. Ik krijg heel veel te horen:  ja, maar eigenlijk is er niets aan de hand en kun je gewoon een ander huis kopen! De media kloppen alles op en brengen alleen maar negatief nieuws. Nou, om eerlijk te zijn heb ik zelf ook weinig positiefs gehoord op deze dag! Ik ben mij hier in ieder geval niet van bewust geworden. Ik geloof best al deze mensen hun huis binnen twee jaar zullen verkopen, al dan niet voor de vraagprijs. Maar wat veel belangrijker is, met hoeveel restschuld blijven zij achter en hoe gaan zij hier mee om. Dat is volgens mij de hele clou van dit verhaal.

Voor de volgende Open Huizen Dag heb ik nog een goede tip. Vraag al je vrienden om te komen kijken. Laat hen koper spelen. Voer een toneelstukje op! Zo lijkt het alsof je de gehele dag belangstellenden over de vloer hebt en dit heeft een positief effect op echte kopers.  In een dorp krijg je dan al gauw het verhaal: nou bij …. was het druk met Open Huizen Dag.  In het verleden heb ik dit zelf met succes uitgevoerd bij en samen met vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ChKP

Please type the text above: