Mijn huishouden draait door…

Tjee wat een bewustmakende dag gisteren. Vanuit mijn huishoudportemonnee, ga ik alweer… Bestaat over wat jaartjes niet meer de huishoudportemonnee. Wel leuk om het woord dan nog wat keertjes op te schrijven voor volgende generaties die dit lezen. In een huishoudportemonnee zit een bedrag aan geld voor de aankoop van huishoud producten. De eerste bedoeling is om van dit geld voedsel en drinken te kopen en van wat er dan aan het einde van de week overblijft kun je andere levensbehoeften van kopen. Zo zie je wat je uitgeeft en als je (zucht) de bonnetjes vraagt bij de kassa dan zie je ook waaraan je het geld hebt uitgegeven. Vroeger schreven de mensen dit op in een kasboek. Ik heb van iemand een leuke zelfgemaakte huishoudportemonnee gekregen en gemaakt van allemaal lipjes van drinkblikjes. Huishoudportemonnee in het nu die straks alweer overbodig is, hoe snel kan het gaan… Ik dwaal weer af, even opnieuw beginnen.

Ik koop vanuit de huishoudportemonnee dus brood en drinken. Ik neem naar mijn werk twee broodjes mee in een zakje en een flesje of blikje drinken. Allemaal gekocht voor mijn huishouden. Ik eet mijn broodjes en drink mijn drankje op, heerlijk op een bankje buiten in de zon. Meestal staat er wel een prullenbak bij een bankje en daar deponeer ik dan netjes mijn lege zakje en blikje in, gekocht van mijn huishoudgeld en dus behorende bij mijn huishouden tot het moment van loslaten. Nooit bewust bij stil gestaan dat die bakken voor zwerfafval zijn en niet voor huishoudelijk afval. Ik moet mijn zakje en blikje weer netjes mee naar huis nemen want zij maken deel uit van mijn huishouden en horen ingeboekt te worden in mijn eigen afvalbak voor huishoudelijk afval en niet ingeboekt te worden onder zwerfafval. Mag iemand zonder vaste woon of verblijfplaats als zwerver er wel afval in deponeren? Ging ook nog even door mij heen, je kan het allemaal maar duidelijk hebben.

De standaardboete voor huishoudelijk afval deponeren in een afvalbak voor zwerfafval bedraagt 140 euro… Zwerfafval is al het afval dat op straat of in de natuur rondslingert en het is er bewust of onbewust door menselijk handelen terecht gekomen. Naast mijn kasboekje voor geldbedragen dus nog een kolom ernaast zetten. Wat was het afval van het product, kan ik het retour sturen naar de fabrikant of waar heb ik het weggegooid. Datum erbij en bij mijn afvalbak thuis een camera ophangen zodat ook gefilmd kan worden wat ik weggooi en wanneer. Je zou niet willen dat een ander zijn broodzakje voor mijn broodzakje gaat worden aangezien. Ik vrees dat er over wat jaartjes pratende afvalbakken in de huizen staan. Gooi je een batterij erin dan gaat er een rood zwaailicht af en gaat de bak pas weer open als je sorry zegt. Of de bak ziet je op afstand al aankomen met een flesje en gaat al roepen: glasbak, glasbak. Holle Bolle Gijs was de voorloper al met zijn papier hier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DScs

Please type the text above: