Ramen kunnen open…

Ik was de afgelopen week op de koffie en daar was het huisdier een wit langharig konijn Saar. Zij stond erg leuk op de vloer als vloerkleedje, zeker. Het beestje was erg goed in de vloer kaal maken met tanden en nagels. Je zou slofjes om de nagels en tanden kunnen doen om de vloer in de was te zetten? Grapje hoor en het konijn mag af en toe vrolijk in de tuin huppelen en maakt dan van die leuke sprongen. Ik ga ook weer een sprong maken want om het de hele zondag over konijnen te gaan hebben lijkt mij een beetje overdreven. Het konijn had hok, eten en liefde en dan is de sprong naar bad, brood en bed weer zo gemaakt. Ik las gisteren het boek van Geert Mak, De eeuw van mijn vader. Daar stond ook iets in over een raam en over hoe deprimerend het uitzicht ook is om toch uit het raam te blijven kijken. Ik kom ze ook nu tegen, mensen die niet meer uit het raam kijken en geen nieuws meer volgen en hun eigen ding doen. Wat dat betreft is er niet veel veranderd door de jaren heen en het doet mij denken aan dingen uit het boek en dat de mensen volkomen verrast waren dat het oorlog werd.

Als ik uit mijn eigen raam kijk dan zie ik het ene na het andere asielzoekersgezin bij onze Voedselbank binnenkomen, ik zie het bewust. Ik heb zelf bewust gesproken met uitgeprocedeerde asielzoekers en ik ben naar ze toe gegaan omdat ik ze vanuit mijn raam niet kon zien. Ik heb gesproken met vluchtelingen en bewust vernomen waar zij voor op de vlucht waren gegaan. Mensen zoals ik en in een ander deel van de wereld geboren, een onveilig deel. In mijn landje zijn er veel geloven en die zijn een soort van samengegaan en iedereen laat elkaar nu enigzins in zijn of haar waarde om wat hij of zij gelooft of niet. Er komen nu mensen bij vanuit een ander werelddeel die zijn zoals jij en ik alleen met het verschil dat sommige mensen de periode om respect te hebben voor andere geloven en levenswijzen nog niet hebben doorgemaakt. Niet iedereen, wel een groot aantal kunnen niet anders denken. En wiens denkwijze is beter of slechter, ook een gedachte… Haat en oorlog zijn niet goed, bij mij geen twijfel over. En als ik dan uit mijn raam kijk dan zie ik dat dit botst en nog verder zal gaan botsen. Alles was zo lekker stil en rustig in ons landje en Europa en waarom zou je dan al gaan nadenken over dat het in de toekomst wel eens anders zou kunnen worden? De mensen die hierheen komen zijn te begrijpen, dat ons land en Europa er niet op voorbereid waren is hun niet aan te rekenen.

Overal in de wereld breken er nieuwe onlusten en nieuwe oorlogen uit en Nederland kijkt weg en kijkt naar Europa, een Europa was ook bedoeld om samen een visie te gaan hebben. Europa weet ook even niet wat ze met alle mensen aan moeten die hierheen komen. Eigenlijk laat iedereen het afweten en kijkt naar de ander zonder daadwerkelijk iets te doen en zo kan het gebeuren dat de oorlog straks voor het raam staat in plaats van verder weg.

Bad, brood en bed zijn verplicht om te geven aan mensen, tijdelijke naastenliefde. Niet verder over vergaderen, mogelijk maken en hoppa door. Er wordt nu vanuit gegaan dat mensen hier tijdelijk zijn en weer teruggaan. Draai hem om, is meer de bewuste werkelijkheid, mensen gaan of kunnen niet meer terug. Wat wil een land en Europa en wat wil een asielzoeker en kan het samen en hoe? Vergt een totaal ander beleid dus neem hem morgen even mee als het overleg hervat gaat worden…en deze week ook het liefst op Europees niveau…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

m0aS

Please type the text above: