Met een beetje fantasie…

Ik had nog wat tijd over en ik besloot om mij eens te verplaatsen in een verzonnen situatie, met een beetje inlevingsvermogen en fantasie. Ik zag mijzelf richting de Duitse grens lopen met een rugzakje op. In Duitsland aangekomen ging ik naar een asielzoekerscentrum toe en ik noemde mijn naam en vroeg om een tijdelijke verblijfstatus. Waarom wilden zij natuurlijk weten en ik liet mijn blog lezen. In mijn land mag de vrijheid van meningsuiting niet meer, ik gaf gewoon mijn mening en schreef stukjes over deze tijd en soms met mijn humor. Mijn werkelijkheid vonden wat mensen niet leuk en ik wil daarom tijdelijk even hier verblijven totdat ik weer veilig terug kan. Ik wil weer terug zodra het kan want mijn land is toch echt Nederland. Ik was lekker duidelijk en ik kreeg een lijst met vragen om in te vullen. Spreek je de taal en versta je onze taal? Ja ik kan mijzelf redden met de taal, niet foutloos, ik versta alles. Mooi van je zeg, komen we niet vaak tegen. Heb je altijd gewerkt in Nederland en wat heb je gedaan? Ik heb altijd gewerkt op wat kleine periodes na en ik kan veel en ik heb diploma’s, bla die bla die bla. Tjee mooi zeg allemaal. Heb je een strafblad? Nee, alleen snelheidsboetes die allang betaald zijn. De snelheidslimieten overtreden is een van mijn slechte eigenschappen, ik werk er bewust aan…de perfecte mens bestaat niet. Heb je ooit een uitkering aangevraagd? Nee, ik vind dat die voor mensen zijn die echt ziek zijn of tijdelijk door omstandigheden erin terecht komen. Tjee wat een mening heb jij, even jouw blog gelezen en niet veel mis mee, wonderlijk dat ze moeite met jou hadden daar. Wij hebben hier geen uitkeringen, wel een basisinkomen voor mensen die hier geboren zijn of hier tien jaar of langer wonen en een Duits paspoort hebben. En mensen die echt niet kunnen werken die krijgen hier ook een basisinkomen. Je mag hier een jaar blijven en je moet een contract ondertekenen dat je de leefwijzen en de mensen in ons land zal respecteren. Iedereen leeft hier samen met en naast elkaar met respect voor elkaars verschillen en meningen. Je mag jouw mening geven maar niet bijvoorbeeld dat wij als Duitsers jouw taal moeten gaan spreken en Sinterklaas vier je lekker op je eigen kamer. De spreektaal is Duits en iedereen die hier leeft spreekt onze taal. Je hebt het recht om je mening te uiten zonder haat te zaaien en bij een strafbaar feit ga je zonder pardon terug naar Nederland. En let op je snelheid in ons verkeer, racen doe je maar op onze Nürburgring!

Klinkt allemaal prima en ik ben al heel erg dankbaar dat jullie mij een jaartje willen opvangen, echt waar, petje af. Je zult bij andere mensen in huis komen te wonen op een klein kamertje met het delen van douche en keuken en je gaat op intake gesprek bij de huidige bewoners. Je krijgt de eerste huur als voorschot totdat jouw eerste salaris binnen is en dan betaal je daar het eerste voorschot van terug en dan ga je per maand de huur betalen van jouw salaris. De huisoudste geeft elke week Duitse les aan alle bewoners, verplicht om te volgen. Klinkt geweldig zeg! Je krijgt een week om te wennen en dan ga je de volgende week op drie sollicitaties die wij voor jou hebben uitgezocht en een ervan dien je te aanvaarden. Wij kiezen de vacatures bij jouw wensen die je op dit formulier kunt invullen. Het kan zijn dat wij toch iets afwijkends voor jou hebben gevonden als er geen vacatures beschikbaar zijn die op jouw wensen aansluiten. Geen probleem hoor, ik wil heel graag werken zodat ik de volgende maand mijn huur van de kamer kan betalen en wat kan sparen. Na een jaar volgt een evaluatiegesprek en als je weer welkom bent in jouw land dan ga je terug, zonder pardon. Tjee heel erg bedankt hoor en ik zal alles doen om mij tijdelijk thuis te gaan voelen in Duitsland, ik zie het als een kans. Jammer dat het moet en stel er was oorlog geweest in mijn land, ik was dan wel gebleven hoor om mee te helpen Nederland te behouden en ik kom ook niet voor de materiële dingen naar Duitsland want ik ben tevreden met weinig en in mijn eigen land zou ik ook iets kunnen opbouwen. Er wordt in ons land ook volop gewaarschuwd dat het elders niet beter is en mensensmokkelaars in mijn land worden door de EU keihard aangepakt. Nou Ingrid, ik denk zelfs dat wij straks niet meer willen dat je terug gaat naar eigen land, we zitten te springen om mensen met zo’n denkwijze in ons land. Tjee, vriendelijk gedacht, ik hoop niet van het aanbod gebruik te hoeven maken.

Tjee, gelukkig dat het bovenstaande verhaal mijn fantasie is, het zal je toch maar echt overkomen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

y90bO

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>