Hoop op vrijheid, ooit…

Het is vandaag weer 4 mei en tijdens de Nationale Herdenking worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Wat mij betreft vallen alle slachtoffers van de MH17 er ook onder, boven oorlogsgebied neergeschoten, Nederlanders. Ik vind dat nationale niet meer zo in het nu en de jongeren zijn opgegroeid met beelden van oorlogen overal in de wereld en leven samen met vrienden en vriendinnen hier in Nederland afkomstig vanuit oorlogsgebieden in de hele wereld. Oorlogen van vroeger, oorlogen in het nu, geweld van vroeger, geweld in het nu. Gelukkig mag iedereen herdenken wat hij of zij wil, in alle vrijheid en wij doen het samen in Nederland om 20.00 uur.

Op 4 mei 2013 hield generaal b.d. Peter van Uhm een toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam. Wat mij betreft een van de beste teksten ooit tijdens de herdenkingsplechtigheden…

Ik hoop dat de nagedachtenis en saamhorigheid van 4 mei ons helpt om in tijden van ‘ik’, het ‘wij’ terug te vinden. Want niet vanuit het ‘ik’ en het ‘zij’, maar vanuit het ‘wij’, ontstaan de goede dingen.

Dat heeft de geschiedenis ons geleerd.

Dat moeten wij blijven herdenken.

Dat moeten wij blijven afspreken.

Met onszelf. En met elkaar.

Tja, ik kan nog steeds geen overtreffende bewuste trap vinden. Ik zou er iets van hoop nog aan kunnen toevoegen. Hoop, dat het ooit stil zal worden op de wereld en dat geweld en oorlogen niet meer te horen en te zien zullen zijn. Dat je de vrede en liefde zou kunnen voelen overal. Zal nooit gebeuren helaas, de mens blijft een raar wezen. Er zijn gewoon kleine kleuters die nog nooit iets anders meegemaakt hebben dan oorlog en geweld, onvoorstelbaar toch? Zij weten niet hoe vrede voelt en je mag hopen dat er nog ergens ouders of familieleden zijn die ze af en toe een knuffel geven en wat liefde laten voelen. Hebben ze het later iets makkelijker in hun leven en is de kans iets kleiner dat ze de oorlog van hun ouders gaan voortzetten… Ik kan dromen over vrede maar wat als je als je als kleuter niet eens weet wat vrede is? Kun je er ook niet over dromen. Ik hoop dat deze kinderen in de oorlogsgebieden van nu ooit ook iets van een Bevrijdingsdag kunnen gaan vieren zoals wij deze morgen hier vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mgcwb

Please type the text above: