Dagje marktvrouw

Ik heb een nieuw vriendje, een beer, lichtblauw en hij komt van Kika. En nee ik ben geen kind en ja ik vind hem zo leuk. Met de aankoop van deze beer heb ik weer een beetje bijgedragen aan een goed doel, onderzoek naar kinderkanker. Ik stond gisteren op een ouderwetse braderie met allemaal gegeven non-food spullen die wij gingen verkopen voor onze Voedselbank. En dan komt er thuis met de vermoeide benen omhoog, op de televisie een CEO voorbij zetten met de kreet: “niet lullen het gaat om de spullen.” Had die uitzending niet een avond eerder kunnen zijn dan hadden wij nog meer verkocht en weer pret. Het ging vooral in de ochtend geweldig mede dankzij een iets ouder publiek en koopjesjagers. Gewoon uitleggen wat je met een artikel ook kunt doen en dat werkt meestal wel. De ouderwetse in een nieuw printje gestoken beschuitbus was toch wel de verkooptopper. Een krantenhanger was zo 1998 met het digitale kranten lezen… Leuke gesprekjes met mensen en zo was er ook een iemand die houten speelgoed kocht voor een ver land, daar zijn de kinderen er nog heel blij mee. Hier vinden vooral de ouders het houten speelgoed leuk… Erg gelachen en super leuk om te doen zo’n dag samen.

In mijn pauze even over de braderie gelopen en dus bij een van mijn collega’s de Kika beer gekocht. Ik had nog veel meer kunnen kopen op de braderie, bewust de spullen niet nodig. Gratis kranten gescoord en dan vragen ze of je de krant kent, zullen er dan echt mensen zijn die de bekende kranten niet kennen? Telegraaf, ja bedankt en ik lees alleen Rob Hoogland altijd via via omdat ie achter een muur zit. De enige voor wie ik de krant zou kopen. Volgens de man die er stond was het een aardige man die Rob, zal best ik ken hem niet, hij schrijft wel goed en hoppa een gratis krant. Bij het NRC stond een enig stel, die ene was bijna net zo leuk als mijn net gekochte beer. Leuk verhaal en hij stond dicht bij mij dus ik ging over het abonnement aanbod nadenken. Twee uur later zagen wij elkaar weer en hij wilde weten of ik uitgedacht was. Ja hoor, twee andere kranten passen gewoon beter bij mij en ik kan mij niet op alles abonneren, bewuste keuzes maken. Begrip van zijn kant en beer en ik keken hem met wat weemoed na. Er waren ook wat kraampjes waar ze vrijwilligers vroegen. Tja, ik ken er ook een die al een half jaar ingeschreven staat voor een vrijwilliger, vacature niet in te vullen… Gewoon voor een groot deel weer betaalde banen van maken en opgelost, denk ik dan.

Zo’n braderie is echt wel gezellig, terug in de tijd. Terug in de tijd is niet altijd goed en dus zou wat vernieuwing niet misstaan op zo’n braderie. Alleen voor een bus beschuit komen jongeren tegenwoordig hun huis niet meer uit… Waar komen jongeren en andere mensen nog wel hun huis voor uit? Zelfs een van onze bekendste winkelstraten vallen nu de gaten in, leegstand. De W van woningen van maken of komt de O van oude ambachten terug? Of je geeft ze weg aan grote gezinnen van over zee, kunnen zij er een winkeltje in beginnen, de overtreffende trap van een gratis flatscreen… alles kan in Nederland. Je kon ook heel goed merken dat mensen bewust hun inkopen deden. Heb ik het echt nodig en heb ik mijn baan straks nog wel. Het midden segment gaat echt naar arm toe en daar hoor je veel mensen bewust over praten. Een moeder met een dochter en dan een artikel pakken en “leuk voor je uitzet.” De grap dat ze voorlopig het huis niet uitkomt is zo 2015. Betaalbare woningen zijn zo nodig. We hadden ook waxinelichtjes om te verkopen en daar hadden we een leuke fuck grap over, meegaan in het nu en hoppa. Met wat cliënten en ex cliënten nog leuke gesprekjes gehad en blij dat het met sommige mensen een klein ietsje pietsje beter ging. Gewoon door verandering van gedrag en bewuster te kopen. Niet lullen het gaat om de spullen houden wij erin voor de volgende verkoop. Een lege portemonnee daar koop je geen dure spullen mee kan ook heel goed in het nu, zeker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

F3f7wr

Please type the text above: