Bijwonen rechtszitting Micha Kat 10-09-2012

Maandagochtend was ik om 09.00 uur aanwezig in Den Haag bij de rechtbank. Het vervolg van de rechtszaak van Micha Kat.

Micha Kat is een journalist en heeft een eigen website. (klokkenluideronline.nl )

Hij is vooral bekend omdat hij misstanden aan de kaak stelt en complottheorieën opschrijft. Op 25 april 2012 werd Kat aangehouden in verband met verschillende aangiftes van bedreigingen.

Ik wil bewust worden van of dit een eerlijk proces is door dit met eigen ogen en oren bewust waar te nemen. Mijn mening is dat iedereen heeft recht op een eerlijke rechtsstaat. Tevens ben ik geïnteresseerd in twee van zijn velen complottheorieën, daar kom ik later nog een keer op terug.

Net als de vorige zitting  mochten wij als publiek plaatsnemen in de videozaal. Live in de rechtszaal was niet toegestaan, ook niet na protest van enige bezoekers. Ze waren bang voor rumoer in de rechtszaal, vandaar.

De aanvang van de zitting begon pas om 09.40 uur omdat een advocaat uit Amsterdam verlaat was. Ik zou gelijk een andere advocaat nemen, maar dat is mijn mening. Mischa haalde bij binnenkomst in de rechtszaal een groot aantal pagina’s uit een vuilniszak en maakte hiervan twee grote stapels op zijn deskblad. Goed voorbereid. Zijn advocaat stond achter hem.

De ochtend ging wat lauw voorbij. Afwisselend voerden Mischa en de advocaat het woord. Aan het einde van de ochtend kwamen er nog wat mensen bij in de videozaal die uit de rechtszaal gezet waren. Na de lunchpauze deed Micha het verzoek om alle mensen toch toe te laten in de rechtszaal. En na het zoveelste overleg werd besloten dat wij allemaal vanuit de videozaal overgebracht mochten worden naar de live rechtszaal. Kon ik Mischa ook eindelijk eens live horen en zien.

Het mooiste woord van de middag uit de mond van Micha was: postraumatisch togasyndroom! En dat hij de rechtbank ging ondervragen of ze ook nevenactiviteiten naast dit werk deden, vond ik hilarisch. Voor mij was het horen van de getuigen interessant. Vooral de journalist van de NOS die dan bijna naast Micha zit en tegen hem getuigd vond ik indrukwekkend. Dat je als ex-collega’s zo tegenover elkaar kunt komen te zitten, bizar. En dan is er nog die zaak waar je beiden nooit helemaal bent uitgekomen, de zaak rondom een secretaris-generaal van justitie.

Kat en zijn advocaat waren goed op dreef en het was een duidelijk geheel in de middag. (H)Eerlijke dag die ik bewust heb meegemaakt. De uitspraak is een overwinning voor Micha: geschorst onder voorwaarden. Micha is op vrije voeten gesteld tot de voortzetting van zijn proces op 10 december. Hij mag Nederland niet verlaten en hij moet zich rustig houden. En vooral dat laatste zal moeilijk zijn, denk ik zo.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

R6RkRC

Please type the text above: