Stoom afblazen…

Halverwege Amsterdam en Haarlem ligt Halfweg. En zo gingen wij gisteren even helemaal weg naar Halfweg op de Open Monumentendag. Museum Stoomgemaal Halfweg was op halve kracht open… De stoomdrukketel is afgekeurd op aanwijzingen tot scheurvorming en dus geen stoomgemaal in werking voorlopig. Kan een rijk iemand even ongeveer 40.000 euro aftikken zodat het gemaal weer verder kan? Het zal er wel op neerkomen of op gemaal uitdraaien dat het in de toekomst een commercieel gemaal gaat worden… Dit gemaal is nog van vroeger en tegenwoordig gaat alles computergestuurd. Er waren gelukkig heel wat oudere vrijwilligers met genoeg kennis om al onze vragen te beantwoorden. Ik vond het zo gaaf daar en ik vernam een verhaal dat er vroeger in de oorlog onderduikers zich schuil hielden tussen de schepraderen. Het was een beetje natuurkunde allemaal en ideaal om kinderen bewust te maken van dat natuurkunde best leuk is… Het ijzer smeden als het heet is… De uitleg bij het vuur en het maken van een spijker waren heel leerzaam. Leuke mensen en een leuk leerzaam boezemgemaal. Als een rijke vrouw het gemaal nou even met liefde tegen haar boezem drukt met een leuk geldbedrag? Wij hadden buiten bij het gemaal een prachtig uitzicht op de oude suikerfabriek. Het terrein van de oude suikerfabriek, werkelijk schitterend en ik zou er best tijdelijk willen wonen zo hoog in een van de oude silo’s. Er zijn lampjes die de silo’s verlichten en dan natuurlijk wel blauwe en groene lampjes in de kleuren van mijn blog. Het is helaas geen wonen en het terrein is bestemd voor evenementen en bedrijven. Kortom een echt pret en bedrijventerrein anno 2018. Er zijn daar ook al een tijdje plannen voor een outlet store. Een outlet store is toch iets van vroeger en past toch niet bij SugarCity? Ik zou er zelf iets hips en met techniek en robots gaan doen. Het is ook best moeilijk om in het nu nog iets te verzinnen om mensen van hun stoel af te krijgen naar zo’n terrein, het barst al van deze terreinen overal en er komen er nog meer als plannen doorgaan. Oude dingen en nieuwe dingen en oude dingen naast nieuwe dingen en oude dingen die verdwijnen omdat ze niet meer in deze tijd passen. De tijd staat niet stil. De rest van de prachtige zonnige dag wel stil gezeten om bij te kletsen op het prachtige terras aan het water bij Brasserie Het Gemaal.