Dag Roemenië…

We waren weer terug in het berenhotel en besloten een rustdag te nemen, even niet mee met de bus en de groep. Roemenië is ook een wintersportland en we zaten in een wintersportdorp. Een beetje het dorpje rond gelopen en lekker gegeten en ze hadden zelfs wild bear op de menukaart staan. We hadden in de avond een afsluitende avond met muziek, kampvuur en eten. We hadden onze dansjurken aan gedaan, iets met foto maken voor thuis en pret. Mijn reismattie heeft zelfs gedanst in de kring terwijl ik met open mond toekeek. Waar is de techno als je hem even nodig hebt en pret.

De laatste dag begon met een waarschuwing op papier van onze reisleidster aan iemand uit het gezelschap. Wij wisten niet eens van het bestaan af. Zij voelde zich zo bedreigd dat zij vond dat het nodig was. Wij hadden het betreffende voorval gelukkig niet meegemaakt. Dan ben je op vakantie… De dag verliep verder gezellig en we zijn met zijn tweetjes na de rondleiding nog Boekarest in gegaan. De fonteinen waren echt prachtig. En verder vooral de geschiedenis van Boekarest. Het balkon van Ceausescu, het paleis van Ceausescu, o nee van het volk… Wat macht kan doen. Onze reisleidster had het communisme nog meegemaakt en kon er boeiend over vertellen.

Roemenië, een prachtig land. Roemenië een land met een geschiedenis. Wij reden in het nu, in het heden, tijdens onze vakantie langs een militair terrein van de NAVO in Roemenië. De oorlog met de Oekraïne is niet ver weg, iedereen is zich daar bewust van… En zoals overal, de gewone burgers, wie of wat dat dan ook mogen zijn, willen geen oorlog. Wij willen niet bij het conflict betrokken worden. Deze zin is een van de meest gehoorde zinnen in het nu. De kopie van deze zin klinkt ondertussen wereldwijd. In de kleine dorpjes in Roemenië zijn kleine kerkjes waar alle geloven hun dienst in mogen houden, het is een land van veel culturen. Ik zag de kerkjes en hoorde de uitleg erbij. Het is een zin die vooral bij mij is blijven hangen omdat er iets van hoop in zit, denk ik. Wensdenken?

Het was een mooie vakantie om een indruk te krijgen van het land. Ik heb heel veel niet opgeschreven, het zit wel in mijn hoofd opgeslagen, leermomenten. Dag Roemenië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

F7SmH

Please type the text above: