Is de goedgelovige Thomas aan het verdwijnen?

Goedgelovig is aan het verdwijnen. Je kunt het ook wantrouwen noemen, maar ik noem het liever goedgelovig. Goedgelovig, aannemen dat iets de waarheid is. Toch heeft dit grote gevolgen voor ons mediastelsel en de maatschappij. Neem het gezang van Beyoncé tijdens de inauguratie van president Obama. Liever horen wij van te voren van de commentator dat ze playbackt. Weten we allemaal waar we aan toe zijn. Kunnen we zelf gaan nadenken waarom ze dat doet. En we kunnen even een plaspauze gaan houden, want ze playbackt toch maar. Nu horen we dit achteraf en voelen we ons bedonderd. Als we nu Beyoncé weer zien op de televisie, vragen we ons toch af of ze playbackt of dat ze live zingt. De rol van de commentator zal dus meer die van de bewuste analist en waarnemer moeten worden?

Mensen kunnen op de televisie en in de kranten roepen dat de economie beter gaat worden. Maar iedereen ziet op zijn loonstrookje de waarheid. En mensen zonder loonstrookje voelen de waarheid in hun portemonnee. Zieken voelen de nattigheid in hun bed. Huizenbezitters voelen ook nattigheid met hun huis onder water. Met als gevolg dat niemand meer waarde hecht aan uitspraken op de televisie en in de kranten. En zo kan ik nog wel even door gaan. Bewust geworden van.

Maar als de televisiemensen en krantenmensen van hun bronnen verkeerde informatie krijgen? Dan kunnen zij het ook weer niet helpen dat ze ons fout informeren. Dus een journalist zou ook geen goedgelovige Thomas meer moeten zijn, is dat het? Of hij ziet de wereld aan voor een doedelzak?

Zelfs de reclamefolders worden niet meer goedgelovig aangenomen. Ik was deze week getuige van twee oudere dames, die een boodschappenlijstje aan het maken waren aan de hand van reclamefolders.  Aardappel anders in een potje? Wat is daar nou anders aan, een aardappel is en blijft een aardappel. Citroenzout? Wie zit daar nou op te wachten, een citroen is een citroen en zout is zout. Eetrijpe mango? Een mango eet je rijp op. Kipfilet voordeelpak? Dat maken we zelf wel uit of het voordelig is. Keukenpapier met vochtvangers? Een keukenpapiertje neemt toch altijd vocht op. Ik kon weer eens ouderwets lachen, maar ze waren lekker bewust bezig.

Net als cookies op de computer, werken ook voor veel mensen averechts. De goedgelovige Thomas neemt dit niet meer voor zoete koek aan. Mijn koek voor vandaag is ook even op.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

a6nOoQ

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>