Rode kaart en hoop

Om nog even op de regeltjes terug te komen. Het is goed dat er regels zijn, tuurlijk, maar je kunt het ook overdrijven. Zo kreeg ik een bericht binnen uit Almere. Daar was iemand het slachtoffer geworden van doorgeschoten regelgeving. In Almere geven ze een rode kaart als je de regels niet naleeft. Het slachtoffer is zo groen als het maar kan. Zij staat in de keuken bewust verpakkingsmateriaal uit elkaar te trekken om het in de juiste afvalbak te kunnen deponeren. In Almere scheiden ze afval in een duobak. Tot haar stomme verbazing kreeg zij een rode kaart omdat het tussenschot van haar duobak scheef zat! Bij een volgende rode kaart komt de inspectie langs en kan zij een boete krijgen. Is dit een gevalletje van de goede moeten onder de kwade lijden? Een rode kaart omdat het tussenschot in de duobak scheef zit. De hele oceaan is een grote plasticbelt, maar als je schotje maar goed zit. Waanzinnig!

Erg geraakt werd ik ook door Faraaz Ramdjanbeg uit Hoorn. ‘Houd Hoop’  is de naam van een rapnummer dat hij heeft opgenomen. Hij schreef het nummer naar aanleiding van de dood van twee vrienden. De een kwam om bij een ongeluk en de ander pleegde zelfmoord. Wat mij vooral heeft geraakt zijn de woorden van Faraaz. “Als de ouderen niets tegen zelfmoord kunnen doen dan moeten de jongeren tegen de jongeren spreken.” Hier bij mij in de buurt was er twee weken geleden ook een zelfmoord van een jong iemand. En ik kom heel veel jongeren tegen die nu al niet meer weten hoe het moet, ze zien geen toekomst. Heel zorgelijk! De enige boodschap die ik bewust kan meegeven is: geloof in jezelf en doe de dingen die jij wilt doen en heb hoop. Reageer je onvrede niet af op andere mensen en zoek de juiste mensen om je heen om mee te praten. En voor alle ouderen zou ik willen zeggen: sta open voor de jeugd en help ze waar dit kan. Hoop is er altijd!

Toch zal de jeugd het moeten hebben van ouders, familie, vrienden, collega’s en bekenden. De overheid wil de jeugdzorg vanaf 2015 onderbrengen bij de gemeenten. Voordat dit weer allemaal loopt, gaat er ook weer tijd overheen. Er verdwijnen nu al honderden arbeidsplaatsen in de jeugdzorg door bezuinigingen. Als er weer lange wachtlijsten gaan komen dan is het einde zoek en gaan we weer jaren achterstand oplopen. De jeugd van nu mag niet tussen deze wal en het schip gaan invallen. Laat de jeugd een toekomst hebben.

Als ik de omwenteling voor iedereen zou kunnen versnellen dan zou ik dat zeker doen. Tijd is helaas niet te koop.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

gLOhN8

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>