In de olie en de troon

Wat een heftige week voor mij. Dingen passeren en komen op je pad en soms wat teveel dingen. Live is not what it seems zingt Falco en daar is voor nu alles mee gezegd.

Even terug komend op een zaak waar ik al eerder bij was in de rechtszaal. De rechter heeft uitspraak gedaan. De zaak van Shell en de Nigeriaanse boeren. Om een lang verhaal kort te maken: een boer krijgt wat geld omdat Shell nalatig is geweest. De rest moet zijn beste beentje voortzetten in de olie. Zijn die arme Nigeriaanse boeren met hun mooie kleding helemaal voor niets naar het koude Nederland gekomen. Zullen ze nog wel wat van de sneeuw hebben gezien? Het was voor het eerst dat een Nederlandse multinational zich moest verantwoorden voor activiteiten in het buitenland. Er komt nog wel een hoger beroep volgens Milieudefensie. Het probleem is dat de boeren in eigen land onmogelijk voet aan de grond kunnen krijgen, of voet uit de olie, door corruptie. Daarom proberen ze het buiten hun land. Ik denk zelf dat de oplossing in Nigeria moet komen. Maar ik denk ook dat die oplossing nog heel ver weg is. Beetje het verhaal van wie was er eerst: de bevolking of Shell? Hetzelfde met de boomkap en bevolkingsgroepen uit het bos jagen: wie was er eerst? En zo kan ik nog wel even doorgaan. De beelden van de olievervuiling  blijven schrijnend om te zien, bewust erg.

Om naar een wat vrolijker ding te gaan: de bekendmaking van het aftreden van Koningin Beatrix. Het eerste wat in mij opkwam was: de geschiedenis herhaalt zich. Tijdens de troonopvolging met de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980, waren de straten niet het volksfeest waar men op had gehoopt. Het was toen ook een economische slechte tijd met o.a. krakers en woningnood. Inmiddels mogen we aannemen dat ze hiervan wel het nodige hebben geleerd en dat het dit jaar wel een groot feest gaat worden. Onze nieuwe koning Willem-Alexander neemt in een moeilijke tijd het roer over. Hij heeft zijn dienstplicht vervuld bij de Koninklijke Marine, dus dat varen zal wel goed komen! Koningin Beatrix viert vandaag haar 75e verjaardag en dit is een mooie leeftijd om het roer over te dragen.

Voor personeel in de gehandicaptenzorg wordt het nog een hele klus om de mensen uit te leggen dat 30 april vanaf volgend jaar 27 april gaat worden. Ik sprak even met een paar mensen met een verstandelijke beperking en die vonden het allemaal maar raar. En op de vraag wat Willem dan op zijn hoofd moest zetten? “Een barret want een hoedje kan niet.” En ook mooi was de opmerking van iemand: “Willempie gaat zorgen dat er weer geld komt en dat het goed komt.” Hier kreeg ik nou bijna tranen van in mijn ogen. Wat een gelukkig mens ben je toch als je van het grotere geheel geen benul hebt. Overigens zijn er ook uitzonderingen die wel bewust benul hebben van, hier morgen meer over. Maar het valt niet mee als je autistisch bent en iets niet zo gaat als anders. En dan hadden ze ook nog GTST gemist door de toespraak van koningin Beatrix. Wel vonden ze dat de koningin oud was en daarom mag ze wel weg. Als zorgpersoneel heb je bewust de handen vol aan alle uitleg geven.

Diepe buiging voor dit personeel en oranje hoedje af!

p.s.: het merendeel van het volk zit niet te wachten op 3 maanden oranje geneuzel in de media. Bewust uit meerde monden waargenomen,van jong tot oud. Dit kan je leden of abonnees kosten. Ik ga het er dus bewust niet meer over hebben tot half april.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

jBwf

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>