De spoken van Groningen

Eerst begin ik even met iets wat ik bewust heb waargenomen gisteren. Er is van een van de grootste supermarkten een nieuwe actie met keukenmini’s. Er staat dus weer zo’n vreselijk dranghek bij de deur, waar de kinderen achter staan. Nou hebben wij in het dorp een lilliputter vrouw. Zij kwam net naar buiten toe en had zakjes met die keukenmini’s in haar hand. Ze ging voor de kinderen staan en zei: “jullie krijgen deze dus niet en wil je weten waarom niet? ” De kinderen van een jaar of acht vielen stil. Waarop zei de woorden uitsprak: “jullie lachten mij uit toen ik naar binnen ging en daarom krijgen jullie ze niet.”

Zo ontzettend dapper van haar dat ze dit zo deed! Maar wat is het bewust triest dat kinderen van acht jaar zo tegen iemand doen en wat kun je iemand kwetsen! Lieve ouders en verzorgers, het is nu zaterdag, de dag om met je kinderen door te brengen. Ga vanavond eens bewust om de tafel zitten met je kinderen en vertel ze dat mensen er allemaal anders uit kunnen zien, maar daarom niet minder zijn!

GroenLinks wil minster Kamp wakker schudden over de nieuwe aardbevingen in Groningen. Misschien een bedje voor hem neerzetten in Groningen? Of beter nog, alle politici er neerzetten tot ze wakker worden geschud? Het gebied ten zuiden van Uithuizen is het meest aardbevingsgevoelige deel van de provincie Groningen. Daar zijn veel installaties die aardgas uit de grond halen. De gebruikelijke woorden: “wij zijn geschrokken en er komt een onderzoek.” Ik ken deze zin al uit mijn hoofd. Maar het zal je huis maar weer wezen. Nog even en dan worden ze in Groningen van gashaard en huis verdreven.

En dan hebben ze ook nog het windmolenplan in Groningen. Er zijn plannen om 32 mega windmolens van 198 meter hoog, langs de N33 in de gemeenten Veendam en Menterwolde te plaatsen. Mensen verzetten zich hevig tegen deze windparken. Ze willen dat die dingen, in ieder geval niet binnen twee kilometer van hun huis komen te staan. Vooral het geluid van die dingen is storend. En de rust en de ruimte is weg.

Blijft over het grootste spook van Groningen: kernafval. Er loopt nu een onderzoek in de Noordelijke provincies van Nederland voor de opslag van kernafval onder de grond. En er is natuurlijk geen gemeente die dat wil. In Duitsland is al geƫxperimenteerd met ondergrondse opslag maar dat was geen succes, lekkende vaten. Nederland moet de wet- en regelgeving voor een nationaal programma voor de opslag van radioactief afval, voor 23 augustus 2013 hebben aangepast. Een nationaal programma moet in 2015 klaar zijn. Iets zegt mij, dat we hier nog heel veel over gaan lezen en praten.

Wat een bewuste puinhoop hebben we er eigenlijk met zijn allen van gemaakt op de wereld. Eerst aan iets beginnen maar niet verder nadenken over hoe we het opruimen.

Deze afbeelding zegt genoeg…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

k69A

Please type the text above: