oh oh oh mensen toch!

Gisteren was ik in Amsterdam nabij het centrum. Een mooie dag waarin oud en nieuw door elkaar heen liepen. Ik ging erheen voor de jaren 70 en 80 maar werd ook met mijn neus op het heden gedrukt. Het begon al met een oud vrouwtje met een rollator, die met veel moeite uit de bus kwam. Er zat een toch nog wel een groot gat tussen de stoep en de bus in. Maar dit is een bekend probleem. Het vrouwtje met wie ik een stukje ben meegelopen had zich hier al bij neergelegd. De grijze klant is geen koning meer.

Bij mijn koffietentje aangekomen probeerde ik te bellen, het was 13.00 uur. Geen verbinding, nou dan maar niet. Bleek een groot deel van Amsterdam toevallig zonder KPN diensten te zitten door een grote storing. Een medewerker had een netwerkkabeltje doorgeslepen. Zouden ze vaker moeten doen. Rond de klok van 15.00 uur zag ik al mensen met de eerste ontwenningsverschijnselen. Oordopjes die doelloos om de nek heen hingen, lege blik in de ogen, bewust om zich heen kijken, opschrikken bij het geluid van een aanstormende tram. En dat geluid bij het zebrapad dan, wat is dat? Rond 17.00 uur begonnen mensen te trillen, gingen praten met mensen op straat, voelden zich heerlijk maar vreemd. Net voordat de massa op het punt stond om zich weer bewust te worden van hun bestaan en omgeving, was het kabeltje weer gefikst. Stemmen verstomden, mobieltjes gingen aan en koptelefoontjes op. De rust keerde weder op straat en de stad was de stad weer.

De verdachte van de Schipholbrand, waardoor in oktober 2005 maar liefst elf doden vielen is vrijgesproken. De verdachte had de brand niet bewust veroorzaakt. Onbewust schoot hij zijn peukje weg. Ik dacht even dat ik het niet goed las, maar dit was al in het jaar 2005! Bijna acht jaar later dus! Even terug naar het jaar 2005 via mijn langere termijn geheugen. Het jaar waarin paus Johannes Paulus de Tweede overlijdt. Zijn opvolger paus Benedictus XVI is afgelopen donderdag afgetreden. Dus een rechtszaak met elf doden duurt net zolang als de ambtsperiode van een paus. Interessant. Ik ga toch eens een grafiekje maken hiervan en kijken of er een verband is tussen de duur van rechtszaken en de zittingstijd van een paus. En welke van de twee zal het meeste geld hebben gekost de afgelopen acht jaar?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

rzUj5

Please type the text above: