Thuiszorg deel II

Nog even over de berichtgeving van de drie spelers van Nieuw Sloten. (De zinloze mishandeling van de grensrechter.) Gisteren kwam naar buiten dat ze niet eens op het veld hadden mogen staan. De drie hadden geen spelerspas van de KNVB. Hier had ik op 12 december 2012 bewust al over geschreven. Dat noem ik nou achter de feiten aanlopen… Onderzoeksjournalistiek…

Maar ik ga nog even door met de thuiszorg deel II.

Zo kun je ook bij mensen thuis komen die de uren zorg niet nodig hebben. Zo heb ik bewust gezien hoe een man maar liefst vier uur huishoudelijke hulp krijgt. Deze man ligt op bed in de woonkamer en komt niet meer uit bed. Hij is ziek maar wil thuis blijven wonen. De bovenverdieping was al leeg en dus heb je alleen een woonkamer en een keuken en toilet over om schoon te maken. En nog even wat boodschapjes doen bij de supermarkt om de hoek. In een huis waarin alleen de verzorgers komen en een enkel familielid. Vier uur aan huishoudelijke thuiszorg, waar er bewust volstaan kan worden met twee uur aan huishoudelijke thuiszorg.

Ook bij een vrouwtje die oud was maar nog heel kwiek. Dan kom je in een huis waar alles super schoon is. Echt geen stofje ergens te bekennen. Je stofdoek wil maar niet grijs worden, ha ha!  En dan drie uur per week aan huishoudelijke hulp. Hier kan ook efficiënter mee worden omgesprongen. Een keer in de drie weken, drie uur zou bewust voldoende moeten zijn.

En dan twee vrouwtjes die alleen wonen in grote huizen, zonder familie. Ook deze vrouwen redden zich nog prima. Oud maar nog niet versleten. Ze hebben allebei, drie uur aan huishoudelijke hulp per week. Waar ze eigenlijk behoefte aan hadden was een tuinman, want ze kunnen de tuin niet meer zelf onderhouden. Dus ook voor deze vrouwen zou de huishoudelijke hulp bewust terug kunnen gaan naar twee uur per week.

Er wordt teveel op langere termijn gedacht. Mijn voorstel zou zijn om per half jaar opnieuw te kijken naar: wat is er daadwerkelijk nodig? Je kunt zo de uren naar beneden of naar boven bijstellen. Geen verspilling van uren en eerlijkere verdeling van uren. En als je dit op de langere termijn doet dan zal dit ook besparingen opleveren. Hoe simpel kan het zijn?

En zelfs als iemand tussentijds verslechterd dan kun je de indicatie altijd direct bijstellen. Dit heet flexibel zijn, ha ha! Ik vrees dat dit alleen mogelijk is bij kleinere thuiszorg organisaties. Korte lijnen en met hooguit drie mensen op een kantoortje en de rest in de wijk aan het werk. Op vrijdagmiddag een gezellige borrel met zijn allen voor het samen gevoel en de communicatie. Werken vanuit het hart en niet voor financieel gewin.

Overmorgen deel III met wat de kabinetsplannen zijn en over de salarissen in de huishoudelijke thuiszorg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zsyzan

Please type the text above: