Het gaat niet om geld, bewust niet!

Afgelopen vrijdagavond was ik bij een lezing van Arjo Klamer over geld, bank en euro. Arjo Klamer is hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Iemand met een duidelijke mening, hoera! Ik had deze lezing van het internet geplukt en iemand gevonden die met mij mee wilde gaan. De aankondiging van zijn lezing had ook in twee plaatselijke krantjes gestaan.

Bij onze binnenkomst zagen wij alleen maar grijs haar, op een enkeling na. Laten we zeggen dat de kans groot was, dat ik de enige was die deze lezing via de digitale snelweg had gevonden. De gemiddelde leeftijd lag rond de 70 jaar en dan hebben wij dit nog laag geschat… Natuurlijk, als je studeert dan ben je allang blij met een vrije avond en ga je voor YOLO! Ik ga erheen om te leren en om mijn punten er weer uit te pikken. Ik heb LOL op zo’n avond, heel belangrijk!

De lezing van Arjo Klamer ging eigenlijk over: bewust worden van. En laat ik daar nou ook van houden! Zijn boodschap is: willen we goed leven in een goede samenleving, dan gaat het niet in de eerste plaats om geld, iets economisch. Waar het wel om gaat zijn de sociale dingen. Vriendschap, zorg en aandacht en uiteindelijk vooral om iets cultureels of spiritueels. Iets wat zin geeft aan het leven. De economie is een middel maar geen doel. De samenleving bepaalt de kwaliteit van het leven!

Ik vond het heel mooi dat hij de crisissituatie in Griekenland vergeleek met een geamputeerde ledemaat en onze “crisis” met een bloedende snee in de vinger. Met andere woorden, wat hebben wij het nog ontzettend goed hier in Nederland.

Onze markt is in principe goed maar onze regering daar hapert het. Door die hapering is het vertrouwen weg van de samenleving. De balans is er dus niet en zolang dit blijft zul je er niet uitkomen. ( Beetje kort en simpel samengevat door mij.) En dan heb ik het nog niet eens over Europa.

Komen we er dan nog uit met zijn allen? Nee, naar mijn mening niet. Iedereen zal zich dan eerst bewust moeten worden van waar het in het leven eigenlijk om gaat. Dit gebeurd wel hoor, je ziet het nu al, maar het zal te langzaam gaan en niet genoeg zijn. Waarom niet? Omdat je dit nooit in alle landen op de wereld voor elkaar krijgt. (Ingrid de doom denker, ha ha!)  Maar we kunnen het wel bewust proberen! En gelukkig hebben steeds meer mensen dat door!

Arjo Klamer zijn boek is getiteld: in hemelsnaam! Ik zou het iedereen aanraden, je hoeft het niet met hem eens te zijn, je hoeft het niet met mij eens te zijn, maar je leest in ieder geval bewust weer eens iets anders. Je begrijpt dan ook beter het hoe, wat of waarom.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

yND6

Please type the text above: