Honger in Nederland

Nergens kun je zo goed, met eigen ogen bewust zien en met eigen oren bewust horen, hoe erg de problemen zijn binnen Nederland als bij de voedselbank. Voor een ieder die nog steeds van mening is: er is geen armoede in Nederland, wordt bewust eens wakker!

Ik werk nu ruim twee maanden bij de voedselbank en er komen wekelijks mensen bij die in de ellende zitten. Vandaag was er in het nieuws dat de werkeloosheid oploopt en de Kamerleden reageerden geschrokken. Bewust niet de verdieping opzoeken dus, want anders zou je niet schrikken. In de diverse media wordt gesproken over mbo’ers die geen baan meer vinden omdat ze hbo’ers aannemen. Werkgevers kunnen kiezen uit een groot aanbod. Tweehonderd reacties op een personeelsadvertentie, is nog aan de lage kant. Maar er is nog een groep die buiten de boot valt en dat zijn alle mensen die ziek zijn.

Deze mensen zie je nu ook vaker bij de voedselbank aankloppen. Mensen die gewoon een baan hadden, maar door een ongeluk bijvoorbeeld een handicap hebben gekregen. Of mensen met een chronische ziekte die hun baan hebben verloren en niet opnieuw aan de slag kunnen. Werknemers vinden hen een te groot risico in deze tijd. Al deze mensen hebben er niet voor gekozen om ziek te worden en hebben het al moeilijk om te accepteren dat ze ziek zijn. Ziek en honger, kan het erger in Nederland? Deze groep is misschien wel de sterkste groep. Ze willen wel, maar kunnen niet. Juist bij deze groep, zie je ook de nieuwe idee├źn ontstaan en mensen willen toch voor zichzelf beginnen met iets. Heel dapper en heel sterk.

Wat je ook veel hoort bij de voedselbank, is dat mensen echt weer zijn terug geworpen naar het 0 punt. En vreemd genoeg doet dit hen ook goed. Je weet wie je echte vrienden zijn, vaak op een hand te tellen. En je gaat bewust nadenken over je leven en wat je er verder mee wilt. De bereidheid is er bij heel veel mensen zeker wel!

De eerste keer bij de voedselbank komen de mensen soms trillend binnen. De drempel om overheen te stappen is heel groot. Na een paar keer zie je dat ze gaan ontspannen en dat ze weer naar de toekomst durven te kijken. Er wordt gelachen en gehuild bij de voedselbank en voor iedereen is er een krat met boodschappen. Bij de voedselbank maakt het niet uit wie je bent, je bent bewust welkom.

Als medewerkster bij de voedselbank kun je alleen maar hopen dat al deze mensen het in de toekomst beter zullen gaan krijgen. De tijd van overdadige welvaart zal de eerste tien jaren niet meer terug komen. Maar honger lijden in ons Nederland, dat zou niet nodig moeten zijn.

Samen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Bc4BS9

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>