Oorlog en wat is goed?

Oorlog, voor de meeste mensen ver van hun bed. Behalve als je deze wel hebt meegemaakt. Nu weer de berichten over Syrië en dat er ook mannen uit Nederland meevechten. Ik kwam laatst iemand tegen die daar was geweest. En alleen al waar hij was geweest zaten zo’n 400 buitenlanders. Volgens hem Nederlanders, Belgen en Engelsen. Ook wel jihadstrijders genoemd. Alhoewel er al twee jaren burgeroorlog is in Syrië, komt er nu pas een landelijke actie. Een grote televisieshow en Giro 555 is weer open. Goed doen is altijd mooi?

De laatste weken zijn er door de lucht velen wapentransporten geweest naar Turkije. Vanuit Turkije werden deze wapens naar Syrië getransporteerd. Niks illegaals aan en iedereen weet ervan. Goed doen is altijd mooi?

Maar wat is goed? De een is begaan met het lot van de oorlogsslachtoffers en de ander is begaan met de verkoop van wapens. Je mag er je eigen idee over hebben.

Ik hoor continue verhalen, maar laatst zat daar weer een toppertje bij. Iemand moest in de jaren 60 in militaire dienst. Hij vertelde dat hij een geweer in zijn handen gedrukt kreeg en tegenover een andere jongen moest gaan staan en hem moest doodschieten. Als oefening dan. Waarop hij vroeg: “maar van mijn geloof mag ik een ander niet doden.” Dit was hem van huis en kerk uit meegegeven. Ook de jongen die tijdens de oefening tegenover hem stond had dit zelfde gevoel. We zijn toch allemaal eender? Ze vonden het echt heel raar dat ze dus iets moesten doen, wat vanuit hun geloof niet mocht. Ze deden de oefening wel, maar voor hun gevoel klopte het bewust niet. Mooi dienstverhaal. Hoeveel mannen zullen er zijn die ook dit gevoel hadden of nog hebben? Ik kwam pas nog een mooi oorlogsgedicht tegen, ik weet niet wie het geschreven heeft. Bewust leren van vroeger, gelukkig zitten we in het voorjaar…

Herfst in Holland

Een man die aan een Amsterdamse gracht

ergens zijn kamer houdt, hoort de regen,

hoort er de wind, hij kent de zware wegen

van Holland die doorweekt zijn deze nacht.

 

Ik heb dit land, denkt hij, nooit liefgehad

voor het door vreemde troepen werd betreden,

voordat de tanks over de straten reden

van deze later zo gekneusde stad.

 

Dan gaat het donker in zijn ogen bloeien;

ziet hij het land, een visioen van bloed.

Hij weet dat nu een storm in Holland woedt

die in de nanacht tot orkaan zal groeien.