Leuke bedenksels

Wat viel er op in het nieuws de afgelopen week? In België kwam ik een leuk artikel tegen. Iemand heeft daar een lijkfiets ontworpen. Een prachtig plaatje van een fiets met een lijkkist, zag er vrolijk uit. Iemand met een goed idee en daar ben ik dol op. Scheelt je een hoop in de kosten. Alleen de volgers van de lijkkist? Moeten zij dan ook op de fiets? Ik zie oma van 80 nog niet achter de lijkfiets aan fietsen? Of de fietstaxi? Ik zie het al helemaal voor mij, de lijkfiets met er achteraan allemaal volgfietstaxi’s. En de achterste fiets heeft de bandenplakspullen bij zich, voor het geval dat.

En dan het gedoe over de Zeemeeuw. In Haarlem een voerverbod en ook in Leiden en Rotterdam kunnen ze de beesten wel schieten. Ook aan de Belgische kust. Hoe kunnen we samen dit probleem oplossen? In de Middeleeuwen stond de meeuw vaak op het menu. Hij werd gekookt en gevuld met kruiden en gewoon opgegeten. We eten ook paardenvlees, dus misschien is de lange termijnoplossing het eten van de Zeemeeuw? Je kunt niet zeggen dat ze een rotleven hebben gehad zo hoog in de lucht en ze zitten niet met tientallen in een hokje. Je zou de beesten ook gewoon kunnen accepteren.

En dan de olijfolie. Olijfolie mag in restaurants niet meer zonder etiket op tafel worden gezet. De Europese Commissie vindt dat de consumenten moeten weten wat ze binnen krijgen. Dat dit vanuit de Europese Commissie komt, dat is lachwekkend. Je zou zoiets eerder vanuit de horeca verwachten of vanuit een warendienst. Er zitten dus serieus mensen om een tafel, die op Europees niveau het over olijfolie hebben. Schuldencrisis, werkeloosheid, woningmarkt? Welnee, we hebben het vandaag over olijfolie. De horeca heeft het al zo moeilijk. Binnenkort ga ik in een restaurant de volgende vragen stellen: waar komt het zout op tafel vandaan? Waar komt de peper vandaan? Waar doen jullie je boodschappen? Welk huismerk frisdrank zit er in mijn glas? Hoeveel betalen jullie je personeel, is er sprake van uitbuiting? Wie heeft de tafelkleedjes gemaakt, ontwikkelingsland? Scheiden jullie het afval? Gaan de voedselrestanten naar de zwervers? Gebruiken jullie spaarlampen? Gebruiken jullie groene stroom? Is het ei op mijn eten een scharrelei? Wat was de naam van de koe die nu op mijn bord ligt? Hoe is dit dier geslacht?

Binnenkort het eerste transparante restaurant in Nederland, volgens de EU normen. Ik wil heel graag weten wat ik eet en ik geef om dieren. Maar soms kun je ook bewust een beetje doorslaan en het aan de ondernemer zelf overlaten… Mensen zelf laten denken…

 Vrolijke Pinksteren!