Denkvoer

En wat viel er nog meer op in het nieuws? De zorgfraude, declaraties die niet kloppen. Bewust er een schepje bovenop doen. Als je met de auto naar de garage gaat voor een kapot rubber, dan proberen ze je ook een setje ruitenwissers te slijten. Leer je in de verkoopopleiding en we hebben het hier over een bedrijf en producten. Maar de zorg is toch geen bedrijf en wij zijn toch geen product? Toch vinden wij het heel normaal dat er 3 grote restaurants bij een ziekenhuis zijn, maar de cliëntenbalies op de polikliniek een krappe bedoening zijn, waar je amper lekker kunt zitten. Volgens mijn woordenboek betekent zorg: aandacht, bezorgdheid, zorgvuldige toewijding, ongerustheid en geldverlegenheid. Ik weet niet hoeveel woordenboeken er bestaan en wat daar dan weer in staat. Maar de woorden: winst maken, frauderen en patiënt als laatste, staan volgens mij in geen enkel woordenboek. Welk woordenboek gebruiken de studenten in de zorg dan?

In Groningen bemoeide een zwerver zich met een ruzie en ging de politie beledigen. Hij gooide een broodje naar de agenten. De man is ingesloten en heeft voor even een bed.Hoe wanhopig moet je zijn om je broodje naar de politie te gooien? Of zat er worst op en was de zwerver vegetariër? Of was het broodje al zo oud, dat het zo hard als een steen was geworden? Eerder dit jaar in Tilburg gooide een man de ruiten van een bedrijfspand in, in de hoop op een warme verblijfsplaats. Deze man had pech en werd heengezonden met een boete. Welke zwerver gaat er eens met een broodje een ruit ingooien? Ik ben bewust zo benieuwd wat dan de straf gaat worden…

Tot mijn stomme verbazing zag ik op een social media website, een afbeelding langs komen van een dode hond. Het dier werd dood in een sporttas gevonden in een kanaal bij Nijmegen. Voor zover ik weet, is de dader aangehouden en weer op vrije voeten gesteld en ondergedoken. Bij de afbeelding zag ik de naam en het adres van de verdachte staan. Nieuwe tijd, nieuwe aanpak? Dat het gruwelijk is en niet kan, mee eens! Maar ik stel voor om dan gelijk maar het schavot terug te brengen in de steden en dorpen. Ook werkverschaffing voor onze timmermannen. Misschien sowieso een goed idee, in plaats van de respect posters, als waarschuwing. Nederland heeft straks bijna 17 miljoen politieagenten. Oorzaak en gevolg en daar mag je zelf bewust over nadenken.

Een heel goed en positief voorbeeld is de samen zoekactie naar de vermiste broertjes. Triest drama, maar samen met elkaar zoeken, nieuwe tijd en nieuwe goede samenwerkingen. Zo kan het ook.