R.I.P. en goed

Gisteren was ik weer bij de Voedselbank en triest nieuws. Onze oudste cliënte van in de 80 jaar was overleden. R.I.P.

Gelukkig is zij niet overleden door een gebrek aan voedsel. Maar het is toch wel heel triest, dat zij de laatste weken van haar leven bij de Voedselbank moest komen voor voedsel. Wat een einde om je leven mee af te sluiten.

Ook zijn wij als vrijwilligers bewust een stapje terug aan het doen. Te goed zijn, daar werden wij genadeloos mee afgestraft. Mensen gaan al snel een loopje met je nemen. Regels zijn regels en die gelden ook bij de Voedselbank. Hoe graag wij alle mensen in de omgeving ook van voedsel willen voorzien.

Er bestaat trouwens in heel veel woonplaatsen ook al een Kledingbank. Dus mensen die kleding over hebben en hier nog geen goed doel voor hebben, lever het in bij de Kledingbank.

Omdat ik de debatten in Nederland even spuugzat was, heb ik gisterenavond bewust gekeken naar Barack Obama, zijn toespraak over terrorisme. Wat je ook over de man en zijn beleid te zeggen hebt, hadden wij maar iemand met zo’n uitstraling in Nederland! Bij hem heb krijg je het gevoel dat hij vanuit zijn hart spreekt. En wat ging hij goed om met een protest vanuit de zaal.

Obama wil er alles aan doen om Guantánamo Bay te sluiten. Ik ben benieuwd of het ervan gaat komen. Zoals ik al eerder schreef, zonder proces mensen opsluiten mag niet gebeuren.

Ons eigen Guantánamo Bay in Nederland zit nog weinig schot in. Alleen wordt het niet meer strafbaar om illegalen te helpen. Terecht stelt Amnesty International dat Nederland zich moet schamen voor hoe er wordt omgegaan met vreemdelingen.

Mensen die bewust goed doen, gelukkig zijn dat er heel veel in de wereld, maar het zijn er nooit genoeg.