Stemmen kopen

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur hebben gisteren duizenden mensen betoogd tegen de vermoedelijke fraude bij de voorbije parlementsverkiezingen. Ook hier zitten manifestanten in een kamp en zij willen dat alle verkiezingsfunctionarissen ontslag nemen. Toevallig ben ik bewust goed op de hoogte van de laatste verkiezingen daar. Iedereen kreeg daar sms’jes, met het verzoek om op een bepaalde partij te stemmen. Ook werden er aan arme mensen geldbedragen geboden, om op een partij te stemmen. Is allemaal niet nieuw en het gebeurd overal ter wereld. Als je de achtergrond een beetje kent, dan weet je dat er ook nog andere oorzaken zijn voor het protest. Heeft alles te maken met discriminatie en dat de bevolking bang is voor moslimextremisme. Je kunt daar bewust 10 jaar in het gevang terecht komen, als je bewust je stem laat horen. De huidige partijen willen vooral de rust bewaren in het land. Het gaat economisch ontzettend goed in MaleisiĆ«, maar ook hier is armoede. De stem van het volk.

Brengt mij wel op een idee. Als ik nou met de volgende verkiezingen voedselpakketten ga uitdelen in Nederland, om stemmen te kopen? Zou het helpen? Nee, dat is niets voor mij. Je kunt beter het hart op de juiste plaats hebben en een goed verhaal hebben en tussen de mensen staan. Bewuste keuze.

Maar zijn er ook nog lichtpuntjes in deze tijd? Zeker wel! Neem het kind dat in de auto van oma ging rijden. Zo jong en al zoveel durf, dat kan een groot leider gaan worden. En alle mensen die bezig zijn met nieuwe ideeƫn in deze tijd, geweldig! Daar zal het van moeten gaan komen. Mens durf te leven, die hoorde ik ook weer voorbij komen in een reclamespot.

Tjee, die betere wereld, zal die dan toch bestaan? En gaan we hem bewust samen maken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Q2Hw9

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>