Uitgeprocedeerde asielzoekers Den Haag

Op de Koekamp in Den Haag staat de partytent van Occupy Den Haag. Op hetzelfde veld staan de tenten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Bij Occupy was ik al eerder geweest dus nu maar eens even polshoogte nemen wie de nieuwe buren van Occupy zijn geworden.

Totaal zijn er ongeveer 40 mensen die in de tenten verblijven. Allemaal mannen.

Bij de tenten zitten zo’n 15 mannen lekker in de zon. Er wordt snel een woordvoerder opgezocht die met mij mag communiceren. Hij is vier jaar in Nederland en uitgeprocedeerd en moet nu terug naar Irak. Hij heeft geen familie meer in Irak en hij zou niet weten wat hij daar nog moet doen. Hij kan alleen voor zichzelf praten maar de anderen mannen hebben soortgelijke verhalen.

Ze voeren deze actie omdat ze een recht op bestaan eisen. Ze kunnen naar geen enkel ander land omdat zij hier in Nederland als vluchteling in het systeem staan. Als ze bijvoorbeeld naar Duitsland gaan worden ze weer teruggestuurd naar Nederland. Als ze dit tentenkamp verlaten dan krijgen ze tijdelijk onderdak en worden ze uitgezet naar Irak. Ze willen een humane oplossing.

Het is hem bekend dat er ook een groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam zit en hij zou graag zien dat zij zich bij hen in Den Haag zouden voegen, samen staan ze sterker.

Ik vroeg of ze iets nodig hadden op dit moment en of ik iets voor ze kon gaan halen. Maar ze hadden alles wat ze nodig hadden, hun enige probleem is elektriciteit en water.

Nog even staan filosoferen over het Midden-Oosten. Opvallend is dat ook hij zegt dat het vanuit de mensen zelf moet gaan komen daar. Dus eigenlijk net als hier in Nederland. Zowel het Midden-Oosten als Nederland binnen Europa maken een enorme omwenteling/verandering mee. Ook is hij net als ik bezorgd over hoe en wie dit alles in goede banen moeten gaan lijden. Grappig dat twee verschillend culturen toch wat dit betreft dezelfde gedachte hebben!

Mijn mening over het vluchtelingenkamp is dat het hier weer in beginsel fout is gegaan. Vier jaar in Nederland? Bij binnenkomst in Nederland meteen beslissen of iemand al dan niet mag blijven. Korte lijnen. Als iemand zijn leven in gevaar is als hij terug moet naar het land van herkomst dan mag hier wat mij betreft geen discussie over mogelijk zijn. Tijdens de 2e wereldoorlog op 12 mei ging de voltallige Koninklijke familie en regering naar Engeland. Stel je voor dat Engeland toen had gezegd: jullie gaan maar lekker terug!

Uitgeprocedeerd? Niks geen processen, weet je wat dat kost allemaal. Gewoon een goed plan schrijven betreffende asielzoekers en vluchtelingenbeleid. Ik zal mijn gedachten hierover eens laten gaan en de visie hierover van een ander mag mij altijd gemaild worden.

Kortom een nieuw kabinet zal wat wetten en regels moeten gaan aanpassen en visie en durf moeten gaan tonen want anders zal ook dit vanuit de bevolking moeten gaan komen. En waar hebben we dan Den Haag nog wel voor nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

T6298

Please type the text above: