Zwitserland klaar voor?

Ik was afgelopen week bij de RTL Z Theatertoer in Amstelveen. Om wat kennis op te doen en eens te horen of de economen zich bewust zijn van de crisis. Het was heel leerzaam en ik ga hier zeker nog iets over schrijven. Meest opvallend was een uitspraak aan het begin van journalist en econoom, Mathijs Bouman. Hij gaf zijn mening over een berichtje dat in de media was verschenen, over dat het Zwitserse leger zich aan het voorbereiden is op sociale onrusten. Volgens Mathijs is dit bangmakerij afkomstig vanuit Amerika.

Nu vraag ik mij af hoe hij aan deze mening is gekomen. Is hij zelf in Zwitserland geweest?

Ik had deze berichtgeving totaal gemist maar zag later dat het ook maar in het klein gebracht was door een paar media. In de berichtgeving was te lezen dat het Zwitserse leger er ondertussen rekening mee houdt dat de crisis in de eurozone steeds ernstiger wordt en overslaat naar andere landen. Maatschappelijke onrust zal zich verspreiden en mogelijk stort de Europese muntunie als geheel in elkaar. Ze voorzien een vluchtelingenstroom en willen graag goed voorbereid zijn.

Nu heb ik ook een mening hierover die gebaseerd is op wat ik zelf bewust heb gezien in Zwitserland. Ik was namelijk in juni van dit jaar wel in Zwitserland. En in plaats van aan een of ander meer te liggen, ben ik samen met mijn wederhelft wel naar het leger getrokken. We hebben na enig aandringen een rondleiding gekregen in een bergwand en het was interessant om te zien hoe ze daar oefenen voor calamiteiten. Er staat bijvoorbeeld een hele treinwagon waarmee geoefend kan worden. Ook autowrakken en dergelijke. In de regio waar wij zaten waren de dorpen echt uitgestorven en zag je overal militairen oefenen. Meest hilarisch was dat wij een legeroefening binnen reden met de auto. Allemaal gewapende militairen op een oefenterrein bij een open bergwand. We mochten helaas niet verder naar binnen kijken. We konden zo in een film.

Meer zal ik maar niet opschrijven want anders krijg ik weer iemand achter mijn rokje aan. Maar ik vind het niet zo gek dat ze oefenen en rekening houden met maatschappelijke onrust. Sterker nog, ik zou het raar vinden als niet alle landen dit doen. Ben ik een zwartdenker? Ja, wat dat betreft wel. Als de mensen zich niet bewust gaan worden van dat we het samen met zijn allen moeten gaan doen, dan voorspel ik iets dat erger is dan maatschappelijke onrust. Oorlog? Ik mag mijn mening geven dus mijn mening is dat we afstevenen op een oorlog, al dan niet, direct of indirect, veroorzaakt door het gekakel binnen Europa. (Let wel: ik hoop niet dat ik gelijk heb!)

Bewust worden van is positief, dus om het geheel toch nog positief af te sluiten: ik vind het ook een ontzettende mooie tijd waarin we nu leven en dat ik deze ommekeer mag meemaken. Ik krijg ook een steeds beter beeld van waar ik naartoe moet met mijn weblog en waar ik samen met anderen, voor kan gaan staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kFi3

Please type the text above: