Gunfactor

Ik was gisteren weer in Rotterdam en nu even bij de Autosalon in Ahoy geweest. Erg druk was het niet, wel een paar mooie nieuwe dingen gezien. Zullen we hard nodig hebben als alle vervuilende oldtimers de weg af moeten. Een kleurloos geheel gaat het anders op de weg worden, geen smog voor nodig… Een print op de auto of scooter is in en kan ook tegenwoordig. Erg leuk was de print Delfts blauw. En over Delft gesproken, waarom lopen daar nog zoveel mensen bij de Ikea rond om half vijf in de middag op zondag? Het verschil tussen de prijs van een broodplank en een auto? En waarom moeten vervuilende oldtimers en andere auto’s wel de stad uit voor het milieu en mag er iemand bij de auto’s bij Ahoy wel papieren flyers onder de ruitenwissers doen? Is dat goed voor het milieu als die op straat belanden? Ik zie weer een nieuw punt voor op een verkiezingsprogramma en een taak voor werkelozen als vrijwilligers. Wat hou ik van Holland met zijn windmolens langs de A4. Delfts blauw met de afbeelding van windmolens in plaats van de oude molens? Het kan allemaal in ons mooie land!

Afgelopen weekend met ondernemers gesproken. Jong, middel en oud en allemaal hard bezig om geld te verdienen. Het is frappant dat de jonge ondernemers een ding denken te kunnen en de middel en oudere ondernemers meerdere dingen kunnen. Een timmerman kan ook dakdekken, taxi rijden en inkopen. De ondernemer die meerdere dingen kan heeft de toekomst. En zo is het ook, je bent in meerdere dingen goed. En als je er dan ook allemaal plezier in hebt dan is het toch heerlijk om meerdere dingen te kunnen! Ook is het heel belangrijk dat de oudere werknemers de kennis delen met de jonge ondernemers. Van elkaar leren en elkaar versterken, ik heb hier al mooie voorbeelden van gezien.

Wat echt ontbreekt is de GUNFACTOR! Gun iemand iets zonder er iets voor terug te verlangen. Laat iemand zijn eigen bedrijf opstarten of muzieknummer maken zonder het bedrijf of de muziek gelijk te gaan kopiëren of overkopen! Het jij doet iets voor mij en ik doe iets voor jou zal echt terug moeten komen! Zonder dat het in eerste instantie over geld gaat maar om de GUNFACTOR!  Elkaar helpen en versterken en elkaar niet oplichten. Ik hoor en zie ook dat mensen moeite hebben om mensen te vinden om mee samen te werken omdat de gunfactor ontbreekt. En heel veel bedrijven willen best samenwerken met iemand maar kunnen de juiste ondernemer niet vinden. Vandaar het grote aantal zelfstandigen zonder personeel. Bedrijven gaan nu ook ten onder omdat de prijs zo laag wordt opgedreven dat de order naar de laagste prijsofferte gaat. Er word niet meer gekeken naar bedrijf of persoon of kwaliteit of wat het bedrijf in het verleden voor jou betekent heeft. Alleen de laagste prijs telt nog, heel kwalijk voor de economie. Bedrijven werken nu voor prijzen die eigenlijk niet kunnen en verdienen er niets aan. Concurrentie is goed maar het moet wel eerlijk blijven.

Ik merk ook dat de praktijk het beste leermiddel is. Net als wat ik doe eigenlijk, overal naartoe gaan en leren. Thuis achter je bureau is even leuk maar je ziet alleen het bureau. De bewuste werkelijkheid is buiten. Ik leer elke dag van de mensen en de dingen om mij heen.

Bewust horen, zien, voelen en ik schrijf het ook nog op omdat ik er plezier in heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iEcs3O

Please type the text above: