Wat zou Nelson Mandela gedacht hebben?

Gisteren was ik even een storm jaagster. Ik had een uurtje over en besloot om naar het water te rijden. Capuchon op en in de wind hangen! Wat een mooi gezicht zeg, het was net de zee. Gras en bankjes verdwenen onder water en het water ging zelfs over de weg heen. De kracht van de natuur is echt prachtig! Het zet je weer met beide benen op de grond dat alles maar betrekkelijk is en dat je maar een heel nietig wezentje bent.

Ik kon mij zo ook weer beter inleven in de mensen van de Voedselbank die door regen en storm hun pakket moesten ophalen. Drie gezinnen konden echt niet komen en samen met een collega hebben we de storm getrotseerd en zijn we de pakketten gaan brengen. Takken braken voor onze ogen af en zelfs een tak op het dak van de auto. Maar het was ons weer gelukt!

Dankzij de Voedselbank hadden gezinnen toch nog een fijne Sint! Bij de Voedselbank komen ook mensen die geboren zijn in een ander land en soms nog geen Nederlands spreken. Een vrouw zei: “de kinderen komen thuis uit school en hebben het over een feest met cadeautjes en ik snap het niet zo goed?”  En ze zei: “wij geven toch cadeautjes met Kerst?”  De hele Zwarte Piet discussie van de afgelopen tijd is dus wel de moeite waard! De kinderen krijgen voorlichting op school maar de ouders snappen er helemaal niets van! Ik heb de uitleg gegeven dat het een Nederlands kinderfeest is. Ik kon mij heel goed in haar verplaatsen dat ze het allemaal maar vreemd vond. Een beetje het gevoel dat mensen, geboren in Nederland, vreemd aankijken tegen het Suikerfeest. Met zoveel mensen uit verschillende landen in Nederland, kan het niet anders dan dat we in gesprek moeten blijven met elkaar om de ander te begrijpen. Wat is er mis om van elkaar te leren en samen te leven in een land? Hoe je het went of keert, Nederland haalt de mensen hier zelf naar toe en dan zullen we samen het beste ervan moeten maken. Angst voor het vreemde zou echt geschiedenis moeten zijn.

Duitsland gaat niet akkoord met het openstellen van de grenzen voor Roemenen en Bulgaren vanaf  januari volgend jaar. Ik denk wel dat dit heel verstandig is, ga eerst eens samen leven met elkaar voordat je nieuwe mensen laat komen om te wonen en te werken. Er zijn nu problemen, dus los die eerst op. O en leer ze voor die tijd bewust wat Sinterklaasfeest is…

Wat zou Nelson Mandela van de hele Sint discussie gedacht hebben in ons land? We kunnen het hem niet meer vragen. Nelson Mandela is gisteren op 95-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1994 uitgeroepen tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika en maakte daarmee een einde aan de apartheid in het land.

Wie gaat er nu bewust opstaan en een einde maken aan apartheid in de hele wereld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

l7lJbI

Please type the text above: