En de klucht gaat verder

Ik was afgelopen weekend in Duitsland. Op zoek naar de Duitse economie en de Duitse ondernemers en gewoon genieten van de kerstmarkten. Ik zag bewust hoe het economisch wel kan in Duitsland. Wat een verschil met ons mooie land! Allereerst, wat was het er druk! Mensen uit Nederland en België en uit tal van andere landen. Allemaal lachende gezichten en tasjes met koopwaar in de hand. Zoveel mensen heb ik lang niet meer gezien, winkelend in de straten rond de Dam in Amsterdam. Een grote diversiteit van winkels en niet alleen maar de grote ketens. Heel veel familiebedrijfjes die oude ambachten nieuw leven doen inblazen. Je eigen gymschoen met de opdruk die jij zelf wilt, jouw ontwerp. Uit Hongarije heerlijke broodjes. Tal van buitenlandse restaurants, je kunt het zo gek niet verzinnen en alles gaat met elkaar samen. Je ziet daar artikelen die je in de Nederlandse winkels niet ziet.

En vooral in de steden waar de kerstmarkten zijn, is het een en al vrolijkheid. Hier mogen de mensen nog gewoon op straat staan met een echte aardewerk beker in de hand met alcohol. Niets geen gezeur. Heerlijk die terrasverwarming…  Winkeliers die dicht zijn op zondag laten gewoon hun kerstbomen buiten staan, zonder dat ze gestolen worden of gesloopt worden. Politie zag je er niet, een keer, Nederlandse agenten in het kielzog van een Duitse agent. Gaat die ze nou leren hoe het moet? Het was een mooi plaatje. Of zijn ze er voor de Nederlandse mensen die wel lallend over straat lopen? Waar een klein landje, ook in het buitenland groot in kan zijn, om je bewust dood te schamen.

Ook erg veel straatartiesten, muziek en toneel, allemaal amusement. Opvallend was wel, het grote aantal bedelaars uit Oost-Europa. Ook daar armoede en Het Leger des Heils. Alleen heb je het idee dat Duitsland er toch iets beter voor staat dan andere landen. Mentaliteit? Een mooi plaatje was een kraampje van Het Leger des Heils naast een kraampje van Koptische-Christenen, samen naast elkaar. En dan overal een reuzenrad met laser of verlichting, bijna altijd vol. Wat echt opviel waren de lachende gezichten op straat en de beleefdheid van de mensen.

En dan kom je op zondagavond terug in Nederland en behalve de kerstboom in Lopik is er weinig vrolijkheid te bekennen. Alsof er iemand dood is en het licht is uitgedaan.

De klucht in Nederland gaat verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ur0L

Please type the text above: