Rol van de media

Goede journalistiek is niet meer, zelf de journalistiek weet het niet meer. Ik was gisterenavond bij een discussieavond over de rol van de media. Elma Drayer, o.a. van het dagblad Trouw werd gepresenteerd als een deskundige op het gebied van media en samenleving. Het ging vooral over het boek van Rob Wijnberg, het boek De Nieuwsfabriek. Na deze avond waren er twee dingen die bleven hangen. Waarom ga je het over het boek van een ander hebben en gebruik je stellingen hieruit? En wat zou Rob er ervan gevonden hebben? Tja. Ik vond de avond inhoudelijk niet sterk.

Ik zat er weer met allemaal grijze duiven en een enkele iets ogende jongere. De wereld van jong en oud die elkaar niet begrijpen en een manier zoeken om van elkaar te leren en naast elkaar proberen te leven. Ik sta daar net tussenin en ik praat met jong en oud om te leren over de samenleving. Eigenlijk de ideale positie.

Wel opvallend dat je eigenlijk het beste de journalistiek leert vanuit de praktijk. Daar waren mensen het over eens. Dus zouden we terug kunnen gaan naar een vorm van onderwijs waar een leerling meeloopt met een leermeester. Dus scholen met praktijk en achtergrond les. Hoe simpel kan het zijn. Eigenlijk wat ik ook doe maar dan met alle mensen om mij heen en door naar iedereen te luisteren en mee te draaien in de vakgebieden. Gaat de school ook helemaal verdwijnen over tien jaar, dat zou humor zijn!

Dat de papieren kranten het moeilijk hebben is een feit. Gaan ze verdwijnen? Niemand die het weet. Of gaan krant en boek naast digitaal nieuws draaien? Dat een goede journalist moeilijk te vinden is, ook een feit. Veel journalisten zijn lui en nemen alles klakkeloos over of ze hebben al een oordeel voordat ze ergens aan beginnen. Ik was mij daar allang bewust van. En in hoeverre zijn subsidies en reclame van invloed op media? Kunnen de media dan nog de macht houden? Iedereen was wel bezorgd om de vrijheid en privacy van het internet, gaat het een goede kant op of slaat het door naar slecht? Worden we gemanipuleerd door de media? En waarom klopt het bijna nooit wat je in de media leest of hoort? Kan ook een reden zijn voor mensen om niet meer naar het nieuws te kijken!

Ik vind dat goede journalisten echt te tellen zijn. Ik heb een paar favorieten en die proberen niet te oordelen of te veroordelen en onderzoeken de dingen echt die zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komen en publiceren dan pas. Bewust eerlijk nieuws maken dat zou al een stapje in de goede richting zijn. Schrijf neer wat er onder de mensen leeft en dan het liefst kort en bondig en met eventueel een link of verwijzing naar achtergronden. Achter je bureau gaat dat niet gebeuren, net als in de politiek.

En hebben we ook niet teveel media? Ik denk van wel en alleen media met goede kwaliteit gaan het overleven, let op mijn woorden.

Overleven dat is wat wij nu doen en niemand weet waar het naar toe gaat en als je het wel denkt te zien dan ben je niet goed wijs.

De journalist is de luis in de pels. Op dit moment heb ik daar nog een andere discussie over met mensen. Kun je alles publiceren? En waarom?

Misschien zijn we eigenlijk allemaal een beetje te lui geworden met alles en plukken we daar nu de vruchten van.