Inzamelingsactie en politiek

Ik was gisteren alweer vroeg uit de veren, om te helpen bij een inzamelingsactie voor de Voedselbank. In een dorp bij een van de grootste supermarkten van ons landje. Mijn dag begon al goed door alle koffie op de vloer te werpen, ha ha. Met geweldige collega’s flyeren en de mensen bewust zien te maken van de noodzaak. Jazeker, in uw gemeente en voor uw volk zamelen wij voedsel in. Leuke gesprekken en minder leuke gesprekken.

Hilarisch dat er op een geven moment een delegatie van het CDA campagne kwam voeren voor onze deur. Mooi moment om te observeren en om iets duidelijk te gaan maken. We hadden dezelfde kleur flyers, groen. Ik naar buiten en vragen waarom ze niet eens bij de Voedselbank konden komen. Maatschappelijk bewust en betrokken. Afijn, het resultaat was dat ze misschien komen kijken. Of het nu voor de verkiezingen is of niet, stukje bewustwording bijbrengen is niet verkeerd. Later nog in gesprek gegaan met ze en zelfs op de foto, voor op Twitter, help! Collega’s weer lachen, dat is jouw partij toch niet? Ach, be happy en maak lol, het waren aardige mensen. Overigens kregen ze het behoorlijk voor de kiezen op straat en waren er zelfs mensen die liever onze flyer wilden hebben en dat ook uitspraken, dan hun verkiezingsflyer, lol.  Het vertrouwen in de politiek is weg, bewust waargenomen.

Ook gaven mensen niets omdat ze het zelf al amper konden rondbreien. Ook mensen doorverwezen naar de intake voor de Voedselbank. Mensen die allemaal bang zijn om hun baan te verliezen en mensen met een baan die de vaste lasten al bijna niet meer kunnen opbrengen . Welkom in Nederland! Er zijn ook heel veel mensen die net boven de limiet van de Voedselbank zitten en die balen, kan ik mij voorstellen. Iedereen wil wel gratis voedsel hebben. Het is een tijdelijke ondersteuning voor de allerarmsten, zo zie ik het. Hoe je het ook doet, ook als Voedselbank doe je het soms nooit goed.

Een kind wilde helpen en ik vroeg hem: “weet jij waar dit voedsel naartoe gaat?” En hij zei: “voor de arme landen in het buitenland.” Van moeder mocht ik het even uitleggen en het kind bedankte mij voor het delen van de informatie, dat er kindjes zijn die zonder ontbijt naar school gaan in Nederland. En dat dit voedsel voor onze eigen landgenoten was. Veel mensen gaven daarom ook voedsel, voor de kinderen die anders zonder ontbijt naar school moeten.

Opnieuw de vraag, waarom zoveel mensen hun boodschappen doen bij een van de duurdere supermarkten? Mensen die cliënt zijn bij de Voedselbank. Die uitleg is heel simpel. Mensen zijn vaak zo druk in hun hoofd en overspannen, dat ze zelfs niet 800 meter kunnen fietsen naar een goedkopere supermarkt. De hulpverlening zou hierop gericht moeten zijn, in eerste instantie. Geen bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg en samen mensen er doorheen helpen.

Er waren ook collega’s van een andere Voedselbank die kwamenkijken hoe wij het deden, fantastisch.

Al met al weer een leerzaam en leuk dagje.