Lezen

Kunnen zeehonden lezen? Ik moest er even aan denken, toen ik de naam van Henk Bleker voorbij zag komen. Binnenkort krijgen de zeehonden in Pieterburen allemaal een handgeschreven briefje: als je met je moeder meewilt naar de zee terug dan kan dat! Als zeehonden wel kunnen lezen en schrijven dan zouden ze terug sturen: laat ons en vervuil die zee niet zo en laat de natuur de natuur. Ga dat aanpakken en laat ons met rust! En dan ook geen flessenpost sturen vanuit Nederland want het is onze wereld, de dierenwereld! Hoe mooi zou het bewust kunnen zijn.

Ik zag gisteren ook een stukje voorbij komen over laaggeletterdheid op de televisie en over het sluiten van de bibliotheken. Voor alle jongeren onder ons. Vroeger ging je naar een gebouw en daar hadden ze allemaal boeken. Nee, geen e-reader, je begrijpt het niet. Een boek met een kaft en soms met plaatjes erin. Ook tijdschriften en stripbladen waren er te vinden en later kwam daar de computer bij. In de bibliotheek was het altijd rustig, je kon daar lezen. Kennis opdoen.

Ik las zo snel, dat ik de halve bibliotheek al door was voordat ik eigenlijk naar de volwassene afdeling mocht. Ik had de boeken al uit als de leeslijst voor school uitkwam. Ik begreep er helemaal niets van, dat mensen uittreksels gingen lezen en niet de boeken, voor de schoolonderzoeken. Tja.

Het is triest dat de bibliotheken verdwijnen. Je kunt alles opzoeken via het internet, toch zoek je daar vaak gericht en kijk je niet verder. Wie klikt er op internet 100 artikelen aan, over een onderwerp waar je iets van wilt weten? Niet dat alles wat in de boeken staat waar is, maar het is iets en elk stukje kennis is er een. En bij twijfel kun je andere boeken raadplegen of zelf het veld ingaan. Of je leest een flutroman, als je maar leest en ontspant.

Grappig dat het op de televisie niet ging, over wat er nu aan het ontstaan is, iets heel moois namelijk. De vervanger voor de bibliotheek is namelijk de kringloopwinkel aan het worden! Ik kom er zelf ook vaak en de meeste kringloopwinkels hebben een gezellige tafel waar je aan kunt zitten om te lezen, soms ook een koffiecorner. Mensen geven elkaar tips en stellen elkaar vragen over boeken. De bibliotheek van tegenwoordig is de kringloopwinkel! Zo zie je weer, voor alles komt er een oplossing.

Ook bij de Voedselbank krijgen we vaak boeken zodat de mensen toch nog kunnen lezen. Wat mij betreft verdient elk dorp iets van een bibliotheek en kan de e-reader naast het gewone boek staan. Oud naast nieuw en dus samen.

Overigens is het goed dat er nu zoveel aandacht is voor dyslexie en dat het bespreekbaar is.