De Top Voedselbank tas

En bedankt wereldleiders, ook onze Voedselbank heeft mee genoten van jullie top! Toppie! Tot onze verbazing en ook die van onze cliënten, waren er dozen met tasjes eten te verdelen, over van de top. Dozen vol op het verdeelcentrum en ook wij kregen heel wat dozen binnen met tasjes met voedsel. Na enig analyseren dachten wij dat al dit eten bestemd was voor de beveiligingsmensen rondom de top? Het waren lunchtasjes met 2 pakjes drinken en voorverpakte broodjes erin. De grappen waren dan ook niet van of uit de lucht… Obama lust geen bolletje met kaas… Doe het tasje open en hij ontploft…  De grootste lol. Wel raar dat je dan ergens las dat beveiligingspersoneel de klacht had dat ze geen eten kregen? En ook wel erg dat er zoveel voedsel en drinken weer over was, verspilling. Om het positief te houden, de Voedselbank was er blij mee en we hebben weer gelachen.

Ik las ook ergens een bericht dat de Voedselbanken in de problemen zitten en de toestroom niet meer aankunnen en weinig voedsel hebben. Een 30% stijging van de aanmeldingen. Mijn broek zakt af bij dit soort berichten. Geen journalist die zich er eens verder in verdiept en de andere kant ook eens belicht. Vandaar mijn blog gelukkig. Ik ga het nog een keer uitleggen hoe ik het zie en hoe ik het bewust meemaak.

De Voedselbank is een tijdelijke ondersteuning voor mensen die zo in de problemen zitten dat ze te weinig geld overhouden voor voedsel. Een goede Voedselbank heeft een groot netwerk. Wij krijgen basispakketten en vullen die aan met voedsel vanuit ons netwerk. De bakker, de tuinder, de supermarkt, de particulier enzovoorts. Betrek als Voedselbank je eigen dorp of stad bij de Voedselbank. Samen elkaar helpen. Bij een inzamelingsactie ligt de nadruk ook altijd op dat het gaat om voedsel voor eigen inwoners van de dorpen. Zo krijg je meer begrip en gevoel van de mensen. Vaak kennen mensen ook wel iemand die bij de Voedselbank komt. Als vrijwilliger moet je er wel iets voor doen en zitten afwachten heeft geen zin. In deze tijd van werkelozen is een groot netwerk opzetten geen enkel probleem! Wij zijn ook bezig met een kas om daar eigen voedsel te gaan verbouwen. De een kan dit en de ander kan dat, iedereen is ergens goed in en als team kom je aan genoeg voedsel voor iedereen.

Dat de aanmeldingen stijgen, dat klopt want de ellende is groot in ons landje. Toch komt een groot deel van de mensen die niet rond kunnen komen niet bij de Voedselbank. Er zit nog een hele laag onder. Vooral schaamte en trots en psychische problemen zijn hiervan de oorzaak. Er is een heel netwerk van goede mensen die hun eigen mensen helpen in hun omgeving, door zelf Voedselbankje te spelen. Ook is er schaamte in bepaalde culturen, omdat de man als kostwinnaar wordt gezien en het niet kan dat het gezin naar de Voedselbank gaat. Ik durf zelfs te beweren, dat de laag onder de Voedselbank groter is dan het aantal mensen dat wel bij de Voedselbank komt. Ik maak het allemaal bewust mee.

En ik durf ook te beweren, dat de Voedselbank niet de oplossing is. De echte problematiek bij de mensen wordt vaak niet aangepakt. Ze blijven in dat cirkeltje draaien en een echte reddingsboei komt niet naar ze toe. Bewust van.

De een kan gelukkig wel zelf uit het cirkeltje stappen en de ander niet. Bij de Voedselbank is behoefte aan schuldhulpverleners, coaches en verslavingsdeskundigen. En dan na dit alles: werk! Alleen zo krijg je mensen weer op de huppel.

Ik huppel het weekend weer in…bewust

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JBLqg

Please type the text above: