Nivellering met vissen

Feitje: in Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen mensen boven de 16 jaar die moeite hebben met lezen en schrijven. Ongeveer 250.000 mensen in Nederland zijn analfabeet en kunnen dus helemaal niet lezen of schrijven. Ook de betekenis van gesproken woorden ontgaat ze soms.

Nivellering, wat is dat? Moet ik er bang van worden?

Klinkt als fileren? Heeft het iets te maken met vis?

Nivellering betekent niets anders dan gelijk trekken. In de politiek bedoelt men dan vaak het gelijk trekken van de inkomens. Welvaart naar de zwakkere groepen overdragen.

En laten we het dan maar eens met vissen uitbeelden. De grote vissen in de vijver geven iets van hun voedsel aan de kleinere vissen in de vijver. De grotere vissen blijven groot en de kleinere vissen kunnen doorgroeien naar middel vissen.

Nu is er veel gedoe over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De  grote vis gaat straks meer betalen voor zijn zorgpremie dan de kleine vis. Als de grote vis een oogontsteking heeft dan gaat hij naar de dokter. De kleine vis gaat met zijn oogontsteking ook naar de dokter. Zowel de grote vis als de kleine vis betalen dezelfde prijs bij de dokter voor de behandeling van hun oogontsteking. Ze krijgen dezelfde zorg maar betalen niet dezelfde zorgpremie. Grote vis is directeur en hij verdient veel en gaat dus meer zorgpremie betalen. Kleine vis is thuiszorgmedewerker en verdient weinig en gaat dus minder zorgpremie betalen.

De grote vis heeft gestemd op de VVD (Vrije Vissen Democratie) met oppervis Mark Rutte aan het hoofd. Mark beloofde in zijn verkiezingsprogramma wat dingen zodat de grote vis op hem ging stemmen. Dus grote vis is nu boos dat het beloofde niet uitgevoerd wordt. Oppervis mag niet liegen.

Kleine vis stemde SP (Sterke Paling) maar die partij werd ingehaald door de PVDA (Partij Vriendelijke Dagdromers Aal) met oppervis Diederik Samsom aan het hoofd. Kleine vis dacht altijd dat deze partij voor de arbeider was en ook veel geld aan ontwikkelingslanden gaf. Kleine vis hoort nu andere verhalen en snapt er niets meer van. Kleine vis gaat de volgende keer niet meer naar de vissenstembus.

Maar hoe dan ook, er zijn zorgen in vissenland. Oppervis met zijn hulpvissen kan het plan voor de zorgpremie nog wel wat gaan aanpassen. En er is ook nog een nieuwe vis, afkomstig uit een Amsterdamse gracht,  in de grote visvijver aangekomen. Kan deze vis de boel nog redden? En dan moet het plan nog door de 1e en 2e kamer komen, dus er is nog hoop voor alle vissen. Of nou je groot, klein of middel bent.

Mocht je het nu nog niet snappen……………. Lekker bewust je visstoeltje pakken en met de hengel en schepnet de natuur in trekken. Visje vangen, fileren en lekker opeten. Blub, blub.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

O8zvHS

Please type the text above: