Meer Macht in Zwolle

In Zwolle zijn we naar Museum de Fundatie geweest. Ons doel was de tentoonstelling: Meer Macht. Genoeg werken om zelf bewust over na te denken. Ik vond de bordjes van de zwervers wel indrukwekkend. Ook de film over Gabellina was mooi. Een stad die verwoest werd in 1968 door een zware aardbeving. Er werd door architecten en kunstenaars een nieuw utopisch Gibellina opgebouwd. De humor was dat de bewoners zich er niet huis voelden en de stad verlaten is. Ik moest denken aan de treurnis die ik eerder zag in Zwolle. Een immens groot leeg ziekenhuis aan de rand van het centrum. Het ziekenhuis ging naar nieuwbouw. In zie daar over jaren, ook een utopisch nieuw gebouw herrijzen. Een mooi groot huis voor ouderen die zich nergens meer welkom voelen en die hier in alle rust hun oude dag betaalbaar kunnen doorbrengen. Weezhuis voor ouderen in Weezenlanden. En dan komt boekhandel De Slegte weer terug, want die draaide altijd goed in Zwolle. Dan kunnen de ouderen lekker lezen in hun utopische huis.

Museum de Fundatie viel erg tegen. Meer deuren dan kunstwerken in het gebouw, zo voelde het. We hebben ook de vraag uitgezet hoeveel deuren er in het museum zitten en we hopen daar nog antwoord op te krijgen. Je zal al die glazen deuren elke dag maar moeten schoonmaken als je niet staakt… En dan die zinloze ufo op het dak met een gouden vogel erop. Geen wonder dat er twee wassen beelden op de grond lagen daar. Ze konden de aanblik niet aan… We hebben verschrikkelijk gelachen in het museum maar daar zal het niet voor gebouwd zijn.

Zwolle is uitgeroepen tot fietsstad van 2014. En ook leuk zijn de lampenkappen die in het centrum hangen. Wat een groene engel in het centrum doet? Misschien kan hij bij de vogel op de ufo gaan zitten en dan vallen er vanzelf meer bezoekers om naast de wassen beelden. Ik vind nieuw samen met oud meestal best mooi maar je kunt ook doorslaan.

In de middag waren we weer in Amsterdam en daar een en al levendigheid. Winkels open en 3,75 voor een cappuccino. In Zwolle alles dicht en 2,40 voor een cappuccino. We vroegen ons wel af of de bouwwerken in Amsterdam nog eens afkomen? Als je het station uitloopt is het geen gezicht, je schaamt je dood. Je zou bijna doen alsof je een toerist bent om meewarige blikken te voorkomen. Toeristen in een café die met een seksspeeltje aan het dollen waren en voetbal aan het kijken waren. De rust in Zwolle en de drukte in Amsterdam, in een land, bewust mooi.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

M1A5

Please type the text above: