Jullie stemmen voor…

Iedereen is druk met de aanstaande verkiezingen van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op donderdag 22 mei 2014. Voor alle zekerheid, ik herhaal het nog een keer waarvoor jullie stemmen: jullie stemmen voor de Nederlandse leden van het Europese Parlement. Lieve oudere mensen die er meestal helemaal niets van snappen: jullie stemmen niet op het hoofd van meneer Krol en niet op het hoofd van meneer Rutte. En nee, jullie krijgen ook geen verkiezingsflyer thuis met de standpunten van de partijen. Als jullie het treffen dan kom je op de markt iemand tegen die bereid is om een uitleg te geven en te praten, vooral praten en niet naar jullie luisteren. De landelijke verkiezingen in Nederland waren iets totaal anders dan de, zucht, verkiezingen voor Nederlandse leden van het Europese Parlement. En jullie snappen niet waarom er zoveel partijen op de kandidatenlijst staan. (Ik ook niet hoor…) De leukste reactie van deze week was een oudere dame die dacht dat de partij Jezus Leeft van Jehova’s was. En de Piratenpartij dat die op een boot leefden. Ik heb zo ontzettend gelachen dat die verkiezingen wat mij betreft elke maand mogen langskomen.

De oplettende lezer die leest het goed, jullie gaan stemmen. Ik ga niet stemmen. Ik heb een groot aantal kandidatenlijsten en tezamen met mijn stempas, gaat dit een mooi kunstwerk worden. Overigens heb ik kandidatenlijsten waar alle partijen op een kant staan en lijsten waar ze 15 t/m 19 op de achterkant staan. Ik dacht dat die dingen altijd landelijk gedrukt werden?

De meeste landen zijn mooi en ze hebben allemaal hun eigen geschiedenis en cultuur. Ik kan mij meestal in iedereen verplaatsten en ik luister bewust naar de mensen en volg veel in de wereld. Mijn bewuste werkelijkheid van wat ik van de mensen hoor, zelf zie en voel, komt totaal niet overeen met wat ik van de politiek en de mensen verwacht. En met een ding heb ik de grootste moeite: als je in je eigen land al niet de zaken op orde kunt krijgen, waarom zou je dat dan wel in en met Europa kunnen? En buiten dat, ons land is niet meer dan een stad in de wereld, een mueslistukje in een bakje yoghurt. En dan nog de geweldige media campagnes van de partijen over: voor of tegen Europa. Daar gaan deze verkiezingen niet over, kom uit je grot, de Europese Unie is er al. Ze zoeken nu alleen nieuwe leden voor het Europese Parlement, om mee te denken over hoe het beter kan in de EU. En als je tegen de EU bent, waarom doe je dan mee met de verkiezingen? Dan ga je toch je eigen Unie beginnen? Concurrentiebeding of zoiets? Als ik niet wil zwemmen in een bepaald team vanwege de visie dan ga ik er toch niet in? Dan zet ik een nieuw team op met een eigen visie. Ik zou eerst nog proberen om via de dialoog een samen te creëren.

Er is maar een partij, De Groenen, die het basisinkomen in hun programma hebben staan. Als ik was gaan stemmen dan had ik daarom op die partij gestemd. Het basisinkomen kan een volksopstand voorkomen maar daar zullen we waarschijnlijk pas achter komen als het te laat is.  Ik las een goede column bij RTLZ van René Tissen en hij eindigde die column met: maar eerst wordt het chaos en misschien zelfs oorlog. De kans daarop neemt zienderogen toe. Ik zou daar zelf nog aan toegevoegd hebben: als je niet bewust naar de mensen luistert dan is dat een logisch gevolg.

Ik ben zelf van de vrede en van een toekomst voor iedereen op deze aardbol. Maar wat als dat niet lukt en de mensen het zelf niet meer kunnen? Je moet er niet aan denken maar het kan zomaar gebeuren. Menselijk gedrag en menselijk handelen zonder bewust na te denken over de gevolgen ervan.

Het is zoals het is en het komt zoals het komt en ik hou mijn hart vast voor wat er gaat komen en vreemd genoeg komt veel uit van wat ik voorzie.