Huishoudelijke hulp nodig?

De onderstaande tekst is vanuit een brief van een gemeente aan ouderen met huishoudelijke hulp vanuit de WMO.

U ontvangt huishoudelijke hulp. Hiervoor heeft u een indicatie gekregen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning van de gemeente. Via deze brief willen wij u informeren over veranderingen in de regelgeving en wat dat voor u betekent.

Wat gaat er veranderen?

Landelijk voert de overheid veranderingen door in de organisatie van de zorg en ondersteuning. Dit is nodig om de verzorging beschikbaar, goed en betaalbaar te houden. In het nieuwe zorgstelsel wordt steeds meer gekeken naar uw eigen mogelijkheden en die van de mensen in uw directe omgeving. Gemeenten zijn hiervoor vanaf 2015 verantwoordelijk. De gemeente heeft daarom op 1 januari 2014 nieuwe regelgeving ingevoerd. In lijn met het nieuwe zorgstelsel vindt de gemeente het belangrijk dat onze inwoners zichzelf kunnen redden in hun dagelijkse leven en uitgaan van hun eigen kracht. De rol van het sociale netwerk wordt belangrijker en de professionele zorg is meer een vangnet.

Wat betekent dit voor u?

Ook voor wat betreft huishoudelijke hulp kijken wij naar wat u zelf kunt of wat er binnen uw directe omgeving mogelijk is. De gemeente steunt huishoudelijke hulp als dat echt nodig is. Uw huidige indicatie blijft voorlopig van kracht. Wij nemen binnenkort telefonisch contact met u op om een herindicatie te stellen op basis van de nieuwe regelgeving. Dit doen wij telefonisch of in een gesprek bij u thuis.

Tja, nieuwe tijd en nieuwe hervormingen. Om de boel vanuit een positief geheel te benaderen, mijn tips voor oudere ontvangers van zo’n brief. Ik heb al vanuit de praktijk vernomen dat veel gemeenten niet bij iedereen aan huis gaan komen, ze hebben er de poppetjes niet voor. U bent meestal van de generatie: altijd hard gewerkt en niet zeuren. Ik verneem vanuit de praktijk dat u telefonische benadering als onprettig ervaart. U snapt niet dat ze door de telefoon uw huis kunnen zien en hoe de situatie is. Vraag altijd een naam en telefoonnummer van de persoon die u belt, dan kunt later terugbellen als u iets bent vergeten om te zeggen. Bij twijfel kunt u ook zelf de persoon aan de telefoon terugbellen op het nummer van WMO uit uw gemeentegids. Wees u ervan bewust met wie u spreekt! Maak vooraf een lijst van wat u wilt zeggen aan de telefoon. Noem bijvoorbeeld alle medicatie op die u slikt. Vertel het als uw kinderen een baan hebben en een privé leven. Vertel het als uw kinderen zelf ook geen goede gezondheid hebben. Vertel het als u geen sociaal vangnet ziet. Vertel het als u geen kinderen hebt of als u de kinderen nooit meer ziet. De tijd dat u niet mag klagen is voorbij, u mag bewust eerlijk opkomen, voor wat u denkt nodig te hebben. En wilt u in het kader van de privacy dingen niet zeggen dan is dat bewust uw goed recht. Vraag uw kinderen om raad. Om de boel lollig af te sluiten kunt u nog vertellen dat u een lintje aan de muur hebt hangen en altijd vrijwilligerswerk hebt gedaan .

Voor alle andere mensen die ook zo’n schrijven hebben gehad, in principe hetzelfde bovenstaande verhaal. Wees duidelijk en eerlijk in wat u nodig hebt!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

U1y8

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>