Buurvrouw leef je nog?

Zondag kreeg ik het bericht door dat een 83 jarige vrouw in Amsterdam op de vloer van haar woning was aangetroffen. Ze was onwel geworden, waarschijnlijk door zuurstoftekort, en op de vloer van haar woning gevallen. Zij heeft in haar verwarde toestand drie dagen lang geprobeerd om de aandacht te trekken van iemand. Ze heeft zelfs met haar wandelstok op de vloer geslagen. Er was geen inbraakschade en alles was nog aanwezig in de woning. De gordijnen zaten dicht en haar bed was opengeslagen. Ze was warrig en uitgedroogd. Volgens het ambulance personeel had ze minstens drie dagen op de vloer gelegen en had het geen dag langer moeten duren, anders had ze het niet overleefd. Inmiddels ligt ze in het ziekenhuis en gaat het goed met haar. Er wordt gezocht naar een verpleeghuis voor haar. Als het goed is dan gaat ze daar einde van de week heen. Ik ga haar dan zeker even bezoeken.

Ze woonde alleen in een flat met buren om haar heen. Ze had geen man en kinderen. Familie van buiten de stad kwam af en toe aan of had telefonisch contact met haar. Ze wilde zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen en thuishulp was nog niet nodig. De huismeester van de flat was de enige met wie zij regelmatig contact had. Ik denk dan: valt het dan niemand meer op als bij een oude vrouw de gordijnen drie dagen lang niet opengaan? Weten we dan echt niet meer wie onze buren zijn? Leven wij dan zo langs elkaar heen?

In Vlissingen lag deze week ook een man al enige tijd dood in zijn woning. In 2010 in Friesland  lag een man maarliefst vier jaar lang dood in zijn woning. Hoe bestaat dit allemaal? Hoe kan het dan dat niemand je mist?

Ik woon dan in een dorp en ik ken de mensen in mijn huizenblok. Maar zou het mij opvallen als ergens de gordijnen een tijdje dicht bleven zitten? Opvallen wel, maar zou ik zelf aanbellen? Ja, nu wel!

Volgend jaar de burendag ook maar eens in onze straat houden?

Er zijn zoveel eenzame mensen in onze maatschappij en ik vind dat hier veel meer aandacht voor zou moeten komen. Natuurlijk vanuit de buurt zelf, dit zou het mooiste zijn. Vrijwilligerswerk zou voor iedereen normaal moeten worden. Wist je dat een uurtje voorlezen bij een ouder iemand al wonderen doet? Ik ben er ook voor om op de middelbare scholen vrijwilligerswerk verplicht te stellen als lesstof. Volgende week kom ik hier nog op terug met een mooi praktijkvoorbeeld.

Bewust worden van de mensen om je heen. Buurvrouw, buurman, hoe gaat het?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2NXXE

Please type the text above: