Het is bal

Het is echt geweldig mooi al dat weer om te zien. Je kunt trouwens aan de dieren al heel goed merken wanneer het noodweer gaat worden, ze worden stil. Na dit weekend weten we ook dat we het weeralarm kunnen afschaffen. Leuk bedoeld zo’n code rood maar je hoeft er niet naar te luisteren. Het is een waarschuwing en waarschuwingen slaan we letterlijk en figuurlijk, liever vaak in de wind. Het weeralarm is geen verplichting en als je naar buiten toe wilt of buiten wilt blijven dan zijn daar geen consequenties aan verbonden. Het deed mij een beetje denken aan de show van Lebbis waarin hij het had over, waarom stoppen als het nog goed gaat. Ik maak het weer een stukje erger, zelfs van onze fouten leren we al niet meer. Kijk je bij het weer naar geld of mensenlevens, dat zou een logische bewuste vraag kunnen zijn. Een ieder die in de winterdag nog boodschappen voor ouderen doet bij glad weer, ze kunnen zelf naar buiten, code rood zegt niets…

Ik kijk altijd zelf omhoog en ook dan ben je wel eens te laat. Ik heb wel eens op het water mijn bootje op de kant getrokken en daar onder gelegen tijdens een onweersbui. Code rood had je toen nog niet, wel mijn menselijke fout om te laat van het water af te gaan. Het weer wordt steeds extremer in Europa en dat geeft nieuwe kansen. Zo zag ik in België een foto van iemand die tuinkussens op zijn auto had gedaan, vanwege de hagelballen. Slim en welke ondernemer gaat dit weer op de markt brengen? Geen sneeuwhoes maar een hagelballenhoes. We zullen toch echt met onze tijd mee moeten gaan. De verzekering steeds opzadelen met dit soort dingen is ook ijsballen naar de zee dragen. (Vraag het de mensen in Wilnis na de dijkdoorbraak…) We zullen er steeds meer mee te maken gaan krijgen in ons land, schade door het weer en het water. Je kunt beter nu al gaan kijken, naar hoe je dingen kunt voorkomen indien mogelijk.

Ik was laatst op de Afsluitdijk in een eettentje en daar hingen allemaal platen van hoe Nederland door de eeuwen heen eruit zag. Wij hebben van water land gemaakt en niet de natuur. Wij hebben de natuur een handje geholpen en krijgen daar als dank, nu en in de toekomst, water voor terug. Ja, ook in de vorm van ijsballen. De kaart van Nederland zal er over een tijdje weer heel anders gaan uitzien als wij zo doorgaan.

Ach, waarom stoppen als het nog goed gaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nMk7TX

Please type the text above: