Bliep bliep, aarde in zicht

Als je niets zinnigs weet te zegen, zeg dan maar helemaal niets. En toch is dat niet helemaal waar. Ik was afgelopen weekend in Utrecht en liep in en uit de Jaarbeurs waar Earth & Beyond was. Een bewust evenement over de aarde en het universum, eigenlijk een spiritueel evenement. Het mooie was dat je daar als spreker van alles kunt roepen, omdat het meeste niet feitelijk aangetoond kan worden. Dus of het nou altijd zinnig moet zijn wat je te zeggen hebt… Er was een iemand die een verhaal afstak waarbij ik mijn buurman niet durfde aan te kijken, anders hadden we onze lachen niet meer kunnen houden. Feit is wel dat het verkoopt en dat er een grote aanhang van mensen is die zich verwant voelen bij de sprekers. Er waren ook leerzame en grappige lezingen.

We leven ook in een tijd dat spiritualiteit weer wat opleeft en waarin yoga en andere meditatiecursussen hip zijn. Ik oordeel nooit en iedereen mag doen, waar hij of zij zich happy bij voelt en aansluiting bij voelt. Je mag er nu tenminste wel over praten zonder dat iemand je gek aankijkt en dat is al heel wat. We zijn nog lang niet klaar met bewustzijn en onderzoek.

Ik sta zelf heel nuchter in het leven en denk zelf na. Toch ben ik mij er zeer van bewust dat er meer is en ik voel mij meer verwant met het boek van Pim van Lommel met Eindeloos bewustzijn. Een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring. Ik weet vanuit eigen ervaring wat het met je doet en mooier kun je het zelf niet onderzoeken, lol. Het heeft ook te maken met de kwantum en zeker met de elektromagnetische velden van de hersenen. Een Nobelprijswinnaar zei al eens: “in de wetenschap is het niet zozeer belangrijk nieuwe feiten te ontdekken als wel nieuwe manieren te ontdekken om hierover na te denken.” Ik blijf er nog steeds bij dat oplossingen onstaan door te leven in het nu en vooruit te kijken. En bestudeer oude kennis eens voordat het in de prullenbak verdwijnt en vraag je dan af of het niet beter kan met de kennis van nu.

Spiritualiteit is een hulpmiddel. Het echte leven is toch echt op deze aardbol met milieu, klimaat, oorlogen en wat mensen die niet sporen. De echte daadkracht zal toch op deze aardbol moeten plaatsvinden. En iedereen is vrij om ergens in te geloven zonder het aan een ander op te dringen, dat is niet de bedoeling van geloof! Alhoewel, ik geloof in vrede en zou dat best aan iedereen willen opdringen.

Ik heb ook nog een kleine sightseeing door Utrecht gehad. Hetzelfde beeld als in andere steden. De yuppen krijgen hun eigen wijken. Oude woningen worden hogere middenklasse woningen en de allerarmsten kruipen bij elkaar in de wijken. In de echte volkswijken hingen opvallend minder oranje vlaggetjes dan andere jaren. Gelukkig heeft Utrecht nog steeds de grachten en de Domtoren en een mooie grote Moskee. En het nieuwe U gebouw met de andere gebouwen, het gaat een beetje op de Zuidas in Amsterdam lijken, tja, Nederland 2014.