Windhoos in de zorg?

Vandaag is er weer een inzamelingsactie bij een supermarkt voor de Voedselbank. Ik sta er in de ochtend want in de middag heb ik andere plannen. Een vriendin stond laatst in een andere plaats bij een supermarkt en daar was totaal geen medewerking van de supermarkt zelf. Beetje jammer want als supermarkt hoos je behoorlijk wat omzet binnen als je zelf ook goed meewerkt. Leerproces en voor de volgende keer samen om de tafel van te voren en duidelijke afspraken maken, communicatie… Gelukkig zijn ze bij ons altijd wel behulpzaam. Ik kom er maandag wel op terug, hoe het was. Wat mij de laatste tijd ook opvalt is dat er behoorlijk veel mensen bij de Voedselbank komen en ziek zijn, geestelijk of lichamelijk of allebei. De meeste mensen hebben nu nog wel hulp en laten we hopen dat ze die zorg nog krijgen in het nieuwe jaar. Een ding is mij ook wel duidelijk: zonder vrijwilligers stort alles in dit land als een dijk in elkaar. Niet tegenop te hozen. Mooi trouwens die windhozen bij Ameland de afgelopen week. Ook weer kansen, binnenkort bij de thuisstudies: windhoosvolger, orkaanvolger, dijkdoorbraakvolger, rivierdeskundige, aardbevingsdeskundige.

Stel je voor dat we als aarde verdwijnen of onder water komen te staan voor een groot deel. Ik mag hopen dat ze dan wel de zorgplannen van nu ergens terug kunnen vinden. En er vervolgens er een hilarisch toneelstuk van maken, met de naam: de Windhoos in de Zorg. Je zult maar iemand met dementie verzorgen thuis en ernaast ook nog een baan hebben en geen kinderen. Mantelzorger, vreselijk woord, wie dat ooit bedacht heeft. En als je geen geld hebt voor particuliere hulp dan komt je arm nooit in de mantel. Mag ik erop wijzen dat de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de partner van iemand thuis met dementie straks meer gaat kosten dan thuiszorg. Ook kinderen draaien volkomen door die voor een ouder of ander gezinslid zorgen. Ook hier, ze komen niet meer op adem en dat gaat straks meer kosten. Ik kom ook mensen tegen die dus de hele dag alleen zitten tot de partner weer thuis komt. En nog erger, mensen die een slot op de deur hebben voor de veiligheid. Opgesloten in je eigen brein en huis. Dementie wordt doodsoorzaak nummer een over een paar jaar. De nummer twee de mantelzorgers?