Bewust zijn van elkaar

Het is een rare week en het is wel hartverwarmend dat je soms ergens een bordje eten krijgt of een aanbod om ergens te komen werken. Je kunt veel geld verdienen, meer en meer en meer. Gisteren was er bij de Voedselbank nog een vrouw die ziek is en buiten haar schuld om, op het nul punt terecht was gekomen, dubbel gestraft. Iemand die altijd alles voor andere mensen deed. En nu zelf, in deze situatie, een handje vol echte vrienden over. Wat is er toch aan de hand met ons, dat we elkaar niet meer willen helpen? Ook zij was nu blijer met alle kleine dingen in het leven en positief. En toch, als je goed doet dan krijg je gelukkig ook wel eens iets goeds terug, zonder erom te hoeven vragen. Een lach kan al genoeg zijn. Laatst zat ik met iemand met bakken geld en ik vertelde dat ik iemand wat eten had gebracht. “Eigenlijk zou ik dat ook wel eens kunnen doen?” Om er vervolgens natuurlijk weer helemaal niets mee te doen… Je moet niets in het leven, nooit verwachten dat als je iets voor een ander doet dat je er iets voor terug krijgt, je doet het omdat het leuk is, het je happy maakt en je de wereld een stukje bewuster denkt te maken. Meer, meer en meer geld kan daar niet tegenop.

Afgelopen week had ik nog een poging tot zelfdoding in mijn omgeving. Niemand had het zien aankomen en het was niet gelukt. Een schreeuw om aandacht. Schuldgevoelens bij mensen om deze persoon heen. Laat het los, deze persoon hield alles binnen en het ging altijd goed. In zo’n geval kun je het niet weten als je het niet aanvoelt. En dan nog kan het gebeuren. Je zou bijna nog de politiek aansprakelijk stellen want de onzekerheid over de zorg, was een van de redenen tot de poging. Ook een van de andere redenen is niet netjes en dat bedrijf zou zich de ogen uit de kop moeten schamen.

Ik blijf erbij, het niet luisteren naar de mensen is een verarming van de maatschappij. Dat er soms niet de juiste kwaliteit bij hulpinstanties is en de tijd voor de mensen, een verarming van de maatschappij. Je kunt niet alles voorkomen maar iets bewuster met elkaar omgaan zou een verrijking van de maatschappij zijn.