The poor people in this country

Om nog even terug te komen op mijn zaterdagochtend bij de inzamelingsactie van onze Voedselbank, het was super! Een nieuw record met 69 kratten vol met voedsel! Fruit, kaas, rijst, puree, soep en nog veel meer. In onze collectebus zat 119,25 euro en dit geld wordt dan besteed aan waar wij het meeste behoefte aan hebben. We hebben dus meteen luiers gekocht. De supermarkt gaf ook nog artikelen en was heel behulpzaam, echt geweldig!

Het is ook erg leuk om er te staan en de mensen ervan bewust te maken dat er echt voedsel nodig is. I don’t speak Dutch en dan vervolgens proberen door te lopen, dat werkt niet bij mij, lol. Ik ga je gewoon achterna en vertel in het Engels over the poor people in this country. Er waren ook mensen die mij vertelden dat ze vrijwilliger waren bij de Voedselbanken in Schiedam, Eindhoven en Amsterdam. Leuk om de aantallen daar te vernemen en hoe hun ervaringen zijn. Al die kassen in het Westland mogen wel eens wat doneren aan de Voedselbanken bij hun in de buurt, er draait vast wel eens iets door!

Het was opvallend dat mensen zich ergerden aan hun waarheid van Voedselbank cliënten. De verhalen van mensen die voedsel weer doorgeven en dan aan mensen die het niet nodig hebben of dat ze het soms zelfs in de afvalbak gooien. Ik ben mij hier ook van bewust maar een verhaal heeft altijd meerdere kanten. Vanuit de praktijk kan ik schrijven dat veel mensen allergieën hebben, bijvoorbeeld voor melk, chocolade, granen en bepaalde kleurstoffen. Ook hebben de mensen vaak zoveel aan hun hoofd om te overleven, dat ze niet de gerechten weten te maken met de artikelen vanuit het voedselpakket. Daarom zitten er ook vaak simpele dingen in de pakketten waar iedereen wel iets mee kan en er niet bij na hoeft te denken. En in goede tijden zit er inderdaad heel veel in zo’n pakket, ik zou het zelf ook niet weg kunnen eten en drinken in een week. En we leven in een land waarin we voedsel verspillen, doet iedereen, een enkel bewust huishouden daar gelaten. Iedereen gooit voedsel in de afvalbak en vandaar de bewuste campagnes, boeken en televisieprogramma’s hiervoor. Er komt een tijd dat we die overschotten niet meer hebben en dan kun je maar beter vast bewust oefenen op minder…

Ik ben er persoonlijk altijd snel klaar mee als iemand bij de Voedselbank iets niet lust. Je kunt het altijd proberen en heb je honger of niet! Het is ook de tijd waarin we leven, sommige mensen zijn door en door verwend. Bij ons mogen de mensen het direct aan een andere cliënt geven als ze iets niet mogen. Ook weten zij vaak wel weer gezinnen die het ook niet zo breed hebben en dan nemen ze het wel mee maar geven het dan later weg. De echte armoede hebben mensen die niet bij de Voedselbank komen en het eten ook nodig hebben!

Ik ben mij ervan bewust dat je er ook cliënten bij zitten die inderdaad de boel bedonderen en dat is jammer want zij doen hiermee de goede cliënten onrecht aan. That’s life en dat leg ik desgewenst ook in het Engels uit…