Helpen in de kas

Zo leuk om iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Ik was gisteren een dagdeel aan het werk in onze Voedselbank kas. Je kunt pas echt ergens over meepraten als je het zelf ervaren en gezien hebt… En daar sta je dan snijbonen en sperziebonen te plukken! Een ontzettend leuk initiatief van de mensen die dit hebben bedacht bij hun eigen bedrijf. Een gedeelte van de oogst gaat rechtstreeks naar onze Voedselbank en de andere helft wordt verkocht om de kosten voor hen te dekken. Samen sta je sterk. Twee dagdelen per week kunnen vrijwilligers helpen in de kas. Het valt nog niet echt mee om genoeg vrijwilligers te vinden.

Ik probeer de thuis zittende mensen die cliënt zijn bij de Voedselbank er ook heen te krijgen, valt nog niet mee. Wat is er nou mooier dan een bijdrage leveren aan je eigen voedselpakket? Ook de vrijwilligers in de kas vragen zich dat af. Ook hier, de cliënten van de Voedselbank hebben vaak heel veel aan hun hoofd en kunnen zich er niet toe zetten om mee te helpen. Ook kwam de vraag of ze het wel mogen doen, vrijwilliger in de Voedselbank kas. Met al die regeltjes in Nederland snap je er soms helemaal niets meer van. Een collega had contact met het UWV en volgens hen moet de uitkeringsgerechtigde overleggen met zijn/haar adviseur werk. Belangrijk is dat vrijwilligerswerk niet gedaan wordt in de sector waarvoor de uitkeringsgerechtigde werkeloos is. En natuurlijk mag de uitkeringsgerechtigde niet betaald worden of een vergoeding ontvangen voor de werkzaamheden. Dus altijd overleggen als je een uitkering hebt of je vrijwilligerswerk mag doen en laat het op schrift zetten, krijg je nooit gezeur achteraf.

Gelukkig werken er wel wat gezonde vutters in de kas, omdat ze het leuk vinden en niet omdat Jetta het wil… We hadden het ook over hoe moeilijk het is, om als je even niet goed in je vel zit, door alle regeltjes in dit land, je onbewust  in de ellende terecht kunt komen. Als je hoofd even niet staat naar post openmaken en voldoen aan wat ons land van je eist dan kun je al snel in de goot terecht komen. Het wordt tijd dat mensen zich hier eens wat meer van bewust worden.

Ik heb nog wat radijsjes geplukt en van radijsjes eten slaap je goed, schijnt het. Ik ga het proberen, lol. Ik ga zeker nog een keer helpen als mijn tijd het toelaat, super leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

uNzUZ

Please type the text above: