Op de vlucht

Mensen zijn wereldwijd op de vlucht vanwege oorlog en geweld. Van de ruim zeven miljard mensen op deze aardbol zijn er ruim 50 miljoen mensen op de vlucht. Op de vlucht in eigen land of op de vlucht naar het buitenland. Vaak voor het leven beschadigd omdat ze familie en vrienden hebben verloren en in het ergste geval zelf slachtoffer van geweld zijn geworden. Heel erg veel kinderen die niet veilig zijn, ook kinderen die nu nog te klein zijn om het allemaal goed te begrijpen. Kinderen die op school zouden kunnen zitten en veilig met andere kinderen zouden kunnen spelen.

Vanuit Syrië al meer dan een miljoen vluchtelingen in Libanon. In de Oekraïne zijn er alleen uit de stad Donetsk al 300.000 mensen weggevlucht. Destabilisatie van het land dreigt. Somalië en Eritrea en andere Afrikaanse landen, hoeveel lijken liggen er inmiddels al op de bodem van de Middellandse Zee? En het aantal Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook verdubbeld per dag. Mensen op de vlucht en in angst. Ook de rest van de wereldbevolking heeft angst, de angst om wel of niet in te grijpen in de landen. Moeten we ons er mee bemoeien of niet? De laatste bemoeienissen waren niet zo succesvol. Mensenrechten tja, het recht is wereldwijd ver te zoeken.

Landen straffen opleggen? Het helpt geen moer, het rijke deel en waar de macht ligt, raak je daar niet mee. Het bewust worden van moet vanuit de mensen daar zelf komen. Het besef dat je op deze aardbol misschien ook leuke dingen kunt doen, kunt genieten en een waardevolle bijdrage zou kunnen leveren voor de generaties na ons. En de meeste landen blijven gewoon producten en diensten afnemen vanuit landen waar de menselijke omstandigheden slecht zijn. Goedkoop en geld verdienen gaan boven menselijkheid. Het is altijd zo geweest en het zal altijd zo blijven. De aardbol draait op geld en niet op mensen. Misschien de enige die zich daarvan bewust is, de aardbol zelf. En die laat het ons al een tijdje zien, geeft ons nog een laatste kans.

In Nederland zijn heel veel mensen nu ook op de vlucht, onze vlucht heet vakantie en genieten. En als iedereen in september weer in eigen land is dan volgt een nieuwe vlucht, de vlucht van vooral op de oude voet verder gaan en je kop in het zand steken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Yf7j6M

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>