Geschiedenis, zo leuk

Ik was zaterdag in de Kathedraal van De Ronde Venen en ik kreeg zondag nog wat meer informatie over die kerk. De klokken die er nu hangen zijn niet de originele klokken. De originele klokken zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers meegenomen, leuk feitje. Ook kun je met een bootje onder de kerk doorvaren en als je geluk hebt kun je een paling vangen. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal over vroeger daar, erg grappig. Ik ben mij er afgelopen weekend ook van bewust geworden dat de vrijwilligers van nu, de grote grijze generatie, er over hooguit tien jaar mee is gestopt. Het is gewoon opvallend hoe moeilijk het overal is om nieuwe vrijwilligers te krijgen. Of het nu bij de brandweer is of voor de breiclub, ze zijn aan het uitsterven en wie gaat hun stokje, ehh breiwerkje, overnemen? Robot Truusje? Ik denk nog steeds dat je de werkloosheid kunt terugdringen door van vrijwillige banen betaalde banen te maken. We zien nu net het omgekeerde gebeuren in Nederland. Dat mensen met AOW en pensioen wat vrijwilligerswerk willen doen, prima. Ik zie nu ook jongeren zonder baan in vrijwilligerswerk en daar heb ik moeite mee. Jong en een baan en ernaast nog wat vrijwilligerswerk, bewust beter.

Toch blijft het mooi om verhalen van vroeger naast de situaties van nu neer te leggen. Je hoort nu veel mensen over zorgen om hun kinderen en de toekomst. Eigenlijk was het vroeger niet anders, ook toen waren er zorgen. Ik moest erg lachen om een verhaal dat op dorpsfeesten de grootse knullen een lastpost gewoon in zijn nekvel grepen en hem dan boven op de dijk dropten. Verder zonder geweld maar wel even duidelijk maken dat die persoon niet meer terug moest komen, lol. Vechtpartijen en zuippartijen waren er ook maar dat gebeurde met de vuisten. En dat vinden de ouderen wel een groot verschil met nu. In het nu zijn er wapens en messen en moderne oorlogswapens die echt alles kunnen vernietigen. De bedreigingen zijn anders en heftiger, ook van de aarde zelf.

In mijn ogen is er wel een duidelijk verschil tussen vroeger en nu. De mensen konden vroeger als ze nuchter waren meestal nog wel logisch nadenken. Het enige waar zij door gehersenspoeld werden dat was familie en de kerk. Zij wisten vaak niet wat er in de wereld gebeurde, laat staan in heel Nederland. Nu is het dubbel en dubbel  en dubbel op. In alles worden onze hersens continue gehersenspoeld. Om nuchter en logisch na te denken moet je dus wel sterk in je schoentjes staan. En veel mensen zoeken een rolmodel als voorbeeld, je bent eigenlijk zelf het voorbeeld. Het is prachtig om te zien dat de geschiedenis zich vaak aan het herhalen is. Alle generaties doen het anders en allemaal op hun eigen manier. Bewust en logisch nadenken, daarmee kom je al een heel eind.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CEoofK

Please type the text above: