Het beste ervan maken…

De zorg is wat en wil wat, misschien wel een van de dingen die de Nederlanders het meeste bezig houden. Je kunt er over door zeuren en je kunt kijken naar wat je zelf nog kunt doen. Ik schreef er al eerder over en er is een generatie verschil in de zorg. Oudere mensen kunnen met veel dingen niet meer zo makkelijk mee, het was zo en het blijft zo. Wat niet wil zeggen dat er schrijnende toestanden moeten ontstaan bij mensen die echt hulp nodig hebben. Ook oudere mensen zijn wat doorgeschoten met sommige dingen. Zo is twee keer in het jaar een kastje schoonmaken echt voldoende en een keer in de drie maanden de ramen lappen ook. Vroeger was er een grote schoonmaak en dat zijn de mensen vergeten. Heel veel mensen zijn zo schoon dat het eng is en je kunt ze leren om het iets losser te laten, bewust maken van. Heel veel ouderen zien alleen maar bergen met alle veranderingen en het is aan ons allemaal om ze over die bergen heen te helpen. Dat veel mensen die veranderingen in de zorg allemaal niet willen is een ander verhaal.

Een ander ding is de vrijwilliger. De mensen blijven steeds langer thuis wonen en zij vereenzamen. Door geldgebrek kunnen zij geen leuke hobby’s doen buiten de deur. Ook weten zij soms de wegen niet te bewandelen voor gratis uitjes en hobby’s.  En dan komen er soms vrijwilligers over de vloer, niets mis mee. Wel mis is dat de vrijwilligers vaak niet op de hoogte zijn van het behandelplan vanuit de zorg voor de cliënt. Ik zie het steeds vaker gebeuren dat de vrijwilliger zich onbewust is van de achtergrond en diagnose van een cliënt en de boel even denkt over te nemen. Zo gaat goedbedoelde hulp averechts werken. Doe als vrijwilliger hulp in daden, zoals een spelletje doen, wat eten koken, boodschapjes doen, wandelen, fietsen, de tuin doen en een praatje maken. En dan punt…

Helaas leven we in een tijd dat de financiën van veel personen belabberd zijn. Er zijn dan altijd mensen die hulpbehoevenden financieel proberen te benadelen. Als er kinderen zijn, beheer de financiën van je oudere ouders en geef ze zakgeld. Vroeger kreeg je zelf zakgeld en nu is het omgekeerd. Controleer aan de hand van bonnetjes waaraan het zakgeld wordt uitgegeven. Iemand die niets heeft is tot veel in staat en wees je daar bewust van. De helpende buurvrouw kan ook een eigenbelang hebben, erg maar waar. En de mensen die echt alleen zijn, wie beschermt hen? En er zijn ook situaties waarin de kinderen de bedreiging voor de ouders vormen en kaal plukken, je moet je de ogen uit je kop schamen. En zorgmedewerkers die niet met het hart werken maar vanuit de knip werken, het kan allemaal. Toch altijd eerst uitgaan van de goedheid van de mens en een beetje bewust van in je achterhoofd houden…

Er is iets mis met veel mensen en ze kunnen niet meer zelf nadenken. Dat je een ouder iemand berooft en achter laat of zelfs dood dat zegt heel veel over jezelf. Er is geen enkel geloof waar zoiets in terug te vinden is, bewust van. En doe je zoiets als ongelovige, verplaats je eens in dat iemand zo met jouw ouders omgaat. Wanneer gaan we ons eens wat meer bewust worden van? Er was gisteren een programma op de televisie over antidepressiva en wat het met je brein kan doen. Bij elke overtreding en rechtszaak van een misdrijf zou er gekeken kunnen worden naar de medicatie die iemand slikt en andere verslavingen. Ik heb er al een keer eerder over geschreven en wanneer gaan we er eens iets bewust mee doen in ons rechtssysteem? Met de kennis van nu…

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

KyE32A

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>