De Nederlandse Robot Partij

Ik had het eerder al over het cijfer van alle mensen die niet (wit) werken in Nederland. En zo kwamen er ook wat cijfers bij van hoeveel werkelozen er in de toekomst gaan ontstaan door de automatisering. Als ik wat goochel met al mijn cijfers dan zit over tien jaar zo’n twee derde van de bevolking in Nederland thuis zonder baan. Natuurlijk een flutcijfer want omstandigheden veranderen per dag in ons land en in de wereld. We mogen allang blij zijn als we er allemaal nog zijn over tien jaar, lol. Omdat ik graag wat vooruit kijk en denk, kwam ik wel op een ander iets. Stel dat er straks drie miljoen robots in het rond huppellen. De robot vervangt de mens. Hoe zit het dan met de rechten van de robot? En welke partij gaat de belangen van de robots in Nederland behartigen? De Nederlandse Robot Partij natuurlijk, de NRP!

We trekken de robots gelijk met de mensen en dus zijn het ook mensen en hebben zij dezelfde rechten als de mensen. Voor alsnog programmeren de mensen de robots tot ze zover zijn dat ze dit zelf ook kunnen. Stel dat door een programmeerfout een robot een ouder iemand onder de koude douche zet in plaats van onder de aangename warme douche? Dan ga je naar de rechter en wie gaat er aansprakelijk worden voor deze fout? De programmeur, de mens natuurlijk. Interessanter gaat het worden als de ene robot de andere robot gaat programmeren. Wat zegt de rechter dan en wat gaan de straffen worden? Is het bedrijf waar de robots werken dan aansprakelijk? En zo niet, wat gaan de straffen voor robots worden? De schroothoop of een taakstraf? Ik voorzie een gigantische leuke baan: advocaat met specialisme robots. En hoe begrijp je een robot als mens, hoe kunnen de robots en de mensen naast elkaar blijven leven en werken? Eigenlijk gaat dit al via de natuurlijke vooruitgang, mensen krijgen robotbenen en robotarmen en dus vallen de grote verschillen straks weg. Je kunt dan ook je lichaam ter beschikking stellen aan de robotwetenschap. Robots krijgen de hersens van de mens en de ogen en haren en zo komt alles tezamen. Geld bestaat allang niet meer tegen die tijd en dan heb je dus toch een soort van basissalaris. Iedereen doet wat leuk is, robot en mens naast en samen met elkaar. Ik mag hopen dat Koningin Robertica dit over vijftig jaar ergens nog kan lezen, misschien geeft ze mij wel een standbeeld in een robotdorp, lol.

Nou, dan maar weer even terug naar het nu en nuchter kijken of we soms toch nog een andere kant op kunnen gaan, iets wat de menselijkheid en humaniteit nog een tijdje in stand kan houden. Die weg is voor nu toch nog iets korter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

qbUA

Please type the text above: