Pilot zorg deel II

Ik ga nog even verder schrijven over de zorg. Er was wel een mooi plan van iemand over een zorghuis voor ouderen, alles onder een dak. Alleen was het plan nog niet klaar, geen cijfers, toch was het idee goed. Alles onder een dak en terug naar klein in plaats van groot. We jagen nu alles de dorpen en steden uit en gaan naar groter en groter en verder en verder weg. Of het nou om de ziekenhuizen gaat, gemeentes die samengevoegd worden, politiebureaus die verdwijnen. Voor de samenleving zou het juist zo goed zijn als alles in het eigen dorp of stadsdeel blijft. Bewust weten wat er leeft en speelt. Ik verneem van veel mensen bij ons in de gemeente dat ze dan hierheen moeten en dan daarheen moeten op de fiets, alles ligt ver uit elkaar. Voor de dagelijkse beweging is het dan wel weer goed. Ook de regiotaxi rijdt er goed door. Die taxi gaat alleen maar gewenster worden als de zorgverzekering straks gaat bepalen naar welke hulpinstantie je moet gaan. Ook in het weekend naar een apotheek gaan is een leuke, soms 15 kilometer rijden. En als je niemand hebt…  Ik voorzie meer taxi werkgelegenheid, lol.

Ik had het laatst ook met iemand over reanimeren. Als je niet gereanimeerd wilt worden dan is het op papier zetten hiervan niet genoeg, veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Als jij op straat neervalt en je hebt geen penning om je hals aan een ketting dan gaan de hulpverleners toch met je aan de slag. Hetzelfde als je thuis neervalt, de hulpverleners gaan niet eerst in alle kastje naar een wilsbeschikking zoeken. Je kunt die penning bestellen als je lid bent van de NVVE en het ding kost 37,50 euro en een jaarlidmaatschap 17,50 euro. Heel wat geld voor zo’n plaatje en met de 3D printer is hij een stuk goedkoper en als je handig bent dan knutsel je hem zelf in elkaar. De jongere generatie kan het desgewenst ook op de hals laten tatoeëren…

Tijdens de zorgavond kwam er ook een demente vrouw ter sprake die iemand van de straat had geplukt. Ook dit zien we nu al vaak en gaan we nog veel vaker zien als iemand thuis moet blijven wonen. Ik had hier laatst een hele zoekactie inclusief helikopter en ik zal maar niet berekenen wat daar de kosten van zijn. Het zal je eigen moeder maar zijn…  En wat dachten we van de mensen met ernstige psychische stoornissen, de politie kan nu de hulpverzoeken al niet meer aan. Het is geen somber geleuter, het zijn wat aandachtspuntjes voor de pilot die zorg heet.

Fysiotherapie is ook een leuke, ik kom nu al vaak bij mensen die al door de behandelingen heen zijn. Ik heb het dan niet over een ding waar je zelf wat oefeningen voor kunt doen want dat wordt al volop gestimuleerd, ook vanuit de fysiotherapie. Nee, ik heb het over de mensen die geen geld hebben om de extra behandelingen zelf te betalen en die bijvoorbeeld een hersenbloeding hebben gehad, revalidatie dus. Ook geen somber geleuter, weer een aandachtspuntje.

Om het een beetje te relativeren… Ja de zorgkosten zijn enorm en ja we kunnen er zelf veel aan doen en verbeteren en ja we hebben het nog goed. De samenleving moet voor veranderingen wel sterk zijn en naar elkaar omkijken en misschien zit daar mijn grootste zorg wel in. Ik zie het voorlopig samen nog niet helemaal gebeuren. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken, ikke ga nu even een penning uitprinten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3xnDKY

Please type the text above: