Slot en afgesloten en rechtssysteem

Sympathisanten van de extreemrechtse groepering Voorpost hebben in de nacht van dinsdag op woensdag het vluchtelingenkamp aan de Notweg in Amsterdam afgesloten. Ze hingen bewust een slot om het enige toegangshek, waardoor vluchtelingen het kamp niet meer in of uit konden.

Van de week was ik bij het protest van de vluchtelingen in Den Haag en daar heb ik eens even wat reacties op straat bewust gade geslagen en wat voorbijgangers aangesproken.

Iedereen mag zijn mening geven en een slot op de mond is niet nodig…… De reacties op straat waren keihard. “Ze moeten oprotten” en “dat geschreeuw van ze helpt niet.” Als je dan wat verder door ging vragen dan was iedereen het er toch wel over eens dat vluchtelingen te lang hier in Nederland verblijven zonder uitsluitsel voor hen. Het is ook niet duidelijk wie er gaat over het handhaven van illegaliteit, is daar wel budget voor? Maar je kunt vluchtelingen niet jaren lang laten aanmodderen en dan alsnog uitwijzen. Dus het asielbeleid voldoet nog steeds niet. Een oplossing vinden dat is de weg en dan uitvoeren.

Afgesloten deze week is het Passage liquidatieproces in Amsterdam. Bewust ben ik hier dit jaar ook twee maal even als bezoekster geweest. Vier jaar lang is er getracht aan waarheidsvinding te doen. Interessant was in dit proces de inzet van een kroongetuige. Het proces is begonnen in 2007 en is dus nu eindelijk afgesloten. Op 29 januari volgt de uitspraak. Toch denk ik dat er na 29 januari ook nog wel het nodige over dit proces geschreven gaat worden.

Om nog even bij ons rechtssysteem te blijven, er is ook nog positief nieuws. Misdrijven waarop een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer staat, kunnen vanaf 1 januari 2013 niet meer verjaren. De afschaffing geldt ook voor ernstige zedenmisdrijven tegen kinderen. Tot op heden was het zo dat een misdrijf verjaart. Ook de misdrijven waarop een celstraf van acht jaar of meer staat gaat van twaalf jaar naar twintig jaar. Positief nieuws.

Deze week heb ik iemand van het OM bij de rechtbank nog horen zeggen: “we moeten het doen met dit verouderde wetboek van strafrecht.” Dus ook hier is werk aan de winkel: visie en daadkracht en herschrijven dat boek van strafrecht!

Ook hoop ik dat de rol van slachtoffers in strafzaken groter gaat worden. Het zou mooi zijn als zij zich bewust mogen uitspreken over de tenlastelegging en over de strafmaat. PvdA en VVD hadden daarover punten in hun verkiezingsprogramma, dus er is hoop.

En meer blauw op straat? Zal het er komen? De ambitie is nu van wel maar u hebt het ons toch beloofd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

B2Glu

Please type the text above: